www.takeapen.org 01/03/2024 12:45:45
  _search_fin
Väkivallan varjossa Israel-tukimielenilmaus 26.11. klo 17.30 Kehotus ottaa yhteyttä Kirkon Ulkomaanapuun ja esittää vastalause heidän Israel-vastaisen kampanjansa johdosta Dokumenttiprojekti: Seitsemän tuntia kuolemaan Give Peace a Chance (Anna rauhalle mahdollisuus) -video tekstitettynä nyt myös suomeksi JAKAMATON JERUSALEM -solidaarisuustapahtuma Vetoomus: Israel eläköön! Englanninkielisiä linkkejä Gaza-laivueesta ”Avustuslaivue” Gazaan Vetoomus juutalaisvastaisuuden pysäyttämiseksi Itsenäiset palestiinalaisalueet? Vetoomus Suomen hallitukselle: Suomen ICAHD:n ehdotukset torjuttava perusteettomina Avustuslaivueselkkausta käsitteleviä linkkejä Lisää avustuslaivakonfliktista Yhteenotto Free Gaza -laivasaattueen ja Israelin välillä Turun sanomien kirja-arvostelu Herzlin Juutalaisvaltiosta Vastusta kanssamme Hamasin yritystä kiristää Israelia uhkaamalla tappaa Gilad Shalit. Meidän täytyy toimia nyt! Kirkon ulkomaanavun johtaja: "Israelin tukeminen menee välillä äärimmäisyyksiin" Amnesty Internationalin raportti Gazan sodasta Kirsi Virtasen Palestiina ja Israel Jukka Huusko ja Israelin PR-kampanja Uutta tietoa "sotarikoksista" Gazan sodan jälkimaininkeja Nyt on aika vaatia YK:ta tutkimaan Hamasin sotarikokset ja sen vastuu siviileille molemmilla puolilla aiheuttamastaan kärsimyksestä ja vaaroista. Hamasin johtajat pitää saada Kansainväliseen tuomioistuimeen sotarikoksista Hamasin antisemitismiä: ”Me sanomme teille: lähettäkää nuo apinoiden ja sikojen jälkeläiset helvetin tuleen Kassam-rakettien siivillä” Suomalaiset oppikirjat, tiivistelmä
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Amnesty Internationalin raportti Gazan sodasta

11.7.2009 

Amnesty International julkaisi heinäkuun alussa raportin viime vuodenvaihteen Gazan sodasta. Raportti syyttää Israelia sotarikoksista, mm. ihmiskilpien käytöstä ja mielivaltaisesta siviilien ampumisesta, samaan aikaan kuin se väittää, ettei löytänyt todisteita Hamasin ihmiskilpien käytöstä. Useat suomalaiset tiedotusvälineet, mm. Yle, Helsingin sanomat ja Turun sanomat uutisoivat asian.

 

On erikoista, että samalla kun Amnestyn raportti toteaa Hamasin rakentaneen sotaisen infrastruktuurinsa siviiliväestön keskuuteen, se ei näe mitään todisteita siitä, että Hamas olisi käyttänyt siviiliväestöä kilpenään vaan syyttää Israelia taisteluiden viemisestä siviilikohteisiin. Hamasin kohdalla se näkee siviiliväestön keskuudesta taistelemisen olevan vain osa järjestön toimintakulttuuria.

 

 

Hamas-johtajat puhuvat itse avoimesti ihmiskilpien käytöstä

 

Hämäräksi jää, millä tavoin se, että siviiliväestön keskeltä taisteleminen on osa järjestön toimintatapaa tekee sen hyväksyttävämmäksi. Hamas ei ainoastaan käyttänyt siviilikohteita kuten yksityisiä koteja, kouluja ja moskeijoita rakettien laukaisupaikkoina ja asevarastoina, ei ainoastaan käyttänyt siviiliväestöä suojanaan riisumalla taisteluasunsa ja käyttämällä siviilivaatteita, vaan se myöskin dokumentoidusti käytti suoranaisesti ihmiskilpiä taistelun aikana. Hamas-johtajat myös aivan häpeämättä kutsuvat näitä siviilejä ihmiskilviksi, kuten voi nähdä näistä Israelin ulkoministeriön sivuille tallennetuista Hamasin Al-Aqsa TV-kanavan lähetyksistä:

http://www.mfa.gov.il/MFA/Terrorism-+Obstacle+to+Peace/Terror+Groups/Hamas_Exploitation_Civilians_Jan_2009.htm.

Suuri osa sodan nais- ja lapsiuhreista syntyi tilanteissa, joissa Hamas-johtajat Israelin armeijan evakuointikehoituksen saatuaan evakuoinnin sijasta keräsivätkin siviilejä ihmiskilviksi kohteisiin, joihin Israel oli ilmoittanut iskevänsä. Tällaisesta tapauksesta todistaa Hamasin Al-Aqsa kanavalla Hamas-johtaja Abu Bilal al Ja'abeer. Hän kertoo, että sai soiton Israelin turvallisuusviranomaisilta, jotka kehoittivat häntä evakuoimaan välittömästi kotinsa. Sen sijaan, että hän olisi evakuoinut sen, hän soitti joillekin Hamas-miehille, jotka kokosivat hänen rakennuksensa katolle suuren joukon siviilejä ihmiskilviksi.

http://switch3.castup.net/cunet/gm.asp?ai=58&ar=HamasExploitationofCiviliansV&ak=null%29

Hamas teloitti sodan aikana noin 70 fatahin kannattajaa. Eräs Israelin puolelle paennut ja israelilaisessa sairaalassa hoitoa saanut fatahilainen todistaa videolla, että Hamasin taistelijat käyttivät ambulansseja haavoittuneiden sijasta taistelijoiden kuljetuksiin. Eräällä videolla Hamasin taistelija nappaa pienen lapsen koulurepusta ja retuuttaa häntä vierellään päästäkseen lapsi kilpenään turvaan. Kaikesta tästä huolimatta Amnestyn tutkijat eivät löytäneet todisteita siitä, että Hamas olisi käyttänyt ihmiskilpiä!

 

Hamasin kansanedustaja Fathi Hammad julisti 29.2.2008 Hamasin Al-Aqsa TV-kanavalla: "Palestiinan kansalle kuolemasta on tullut teollisuutta, jossa myös naiset kunnostautuvat kuten koko kansa. Sen tähden naiset, lapset, vanhukset ja mujahediinit muodostavat ihmiskilpiä - se on kuin sanoisimme viholliselle: me haluamme kuolemaa samoin kuin te haluatte elämää."

 

 

Brittieversti: Israel teki enemmän kuin mikään muu armeija maailmassa suojellakseen siviilejä

 

Jerusalemissa pidettiin kesäkuussa konferenssi aiheesta "Hamas, Gazan sota ja vastuu kansainvälisen lain edessä". Konferenssissa esiintyi mm. entinen brittijoukkojen komentaja Afganistanissa, eversti Richard Kemp, jolla on kokemusta islamistitaistelijoista. Klikkaamalla tätä linkkiä voi aukaista videon ja kuunnella hänen todistuksensa:

http://www.jcpa.org/JCPA/Templates/showpage.asp?DBID=1&LNGID=1&TMID=701&FID=765&PID=0

Lausunnon voi lukea kokonaisuudessaan englanniksi Jerusalem Center for Public Affairs -järjestön sivulta:

http://www.jcpa.org/JCPA/Templates/ShowPage.asp?DRIT=0&DBID=1&LNGID=1&TMID=111&FID=378&PID=0&IID=3026&

Lausunnon pääkohdat ovat seuraavat:

 

- "Taistelukenttä on kaikissa sodissa kaoottinen ja sekava paikka, jossa toimitaan nopeasti. Sentyyppisessä taistelussa, jossa Israel oli hiljattain Gazassa ja Libanonissa ja jonka kaltaista Englanti ja Amerikka yhä käyvät Afganistanissa, sekavuus ja kompleksisuus ovat moninkertaisesti pahempia johtuen vihollisen taistelutavoista ja tekniikasta. Islamistitaistelijat ovat tutkineet huolellisesti kansainväliset aseellisia konflikteja koskevat lait ja ymmärtävät ne hyvin. He ymmärtävät, että brittiläistä tai israelilaista komentajaa ja hänen miehiänsä sitovat kansainväliset lait ja niistä johtuvat velvoitukset. Sitten he tekevät kaikkensa käyttääkseen hyväkseen tätä, minkä he näkevät vihollisensa pääheikkoudeksi."

 

- "Näiden islamistitaistelijoiden koko toimintatapa on rakennettu sille oikealle olettamukselle, että länsimaiset armeijat pitäytyvät normaalisti näissä säännöissä, kun he itse toimivat tietoisesti ja jatkuvasti kansainvälisten lakien vastaisesti. Nämä ryhmät käyttävät systemaattisesti siviilejä ja heidän omaisuuttaan, mikä on tietoisessa ja räikeässä ristiriidassa kansainvälisten lakien ja minkäänlaisen sivistyneen käytöksen normien kanssa. He käyttävät suojeltuja rakennuksia kuten moskeijoita, kouluja ja sairaaloita tukikohtina. Läntisten armeijoiden laillisia ja täysin kohtuullisia vastaiskuja nämä ryhmät käyttävät tietoisesti ja manipuloiden hyväkseen saadakseen aikaan kansainvälisen vastalausemyrskyn ja tuomion."

 

- "Hamasin taistelukoneisto oli tahallisesti rakennettu siviiliväestön muodostaman ihmiskilven taakse. He myös määräsivät ja pakottivat tarpeen tullen miehiä, naisia ja lapsia paikkoihin, joihin tiesivät Israelin armeijan suunnittelevan iskua. Israel taisteli vihollista vastaan, joka yritti tahallisesti uhrata omaa väestöään ja saada iskut kohdistumaan omiin siviileihinsä."

 

- "Hamas - aivan Hizbollahin tapaan - käyttää erittäin taitavaa mediastrategiaa. Heillä on aina valmiina ihmisiä, jotka antavat Israelia sotarikoksista tuomitsevia lausuntoja. He ovat taitavia myös lavastamaan ja vääristämään tapahtumia. Aina kun oli mahdollista Israelin armeija antoi ainakin 4 tuntia aikaa siviileille lähteä alueilta, joille iskut aiottiin suunnata. Israelin armeija tiputti yli 900 000 varoituslehtistä väestölle, jotka olivat lähellä iskujen kohteita antaen heille mahdollisuuden lähteä kohteena olevilta alueilta. Israelin armeija soitti yli 30 000 puhelua palestiinalaisiin koteihin Gazassa, kehoittaen arabiaksi heitä poistumaan rakennuksista, joihin Hamas oli saattanut kätkeä aseita tai joita se oli aikeissa käyttää taisteluun. Monet helikopteri-iskut, joilla olisi voitu heikentää Hamasin sotilaallista kapasiteettia, peruttiin, jos siviiliuhrien mahdollisuus oli liian suuri."

 

- "Konfliktin aikana Israelin armeija päästi valtavat määrät humanitaarista apua Gazaan, vaikka avun jakamista käytännössä suoraan vihollisen käsiin sotilaallinen taktikko pitää normaalisti täysin mahdottomana ajatuksena. Näillä toimilla Israelin armeija teki enemmän kuin mikään muu armeija historiassa suojellakseen siviilien oikeuksia taistelualueella."

 

(Lähteet: International Commision For Jewish Legal Affairs www.icjlaw.org Jerusalem Center for Public Affairs, www.jcpa.org)

 

 

Gazan uhriluku

 

Jokainen Gazan sodan siviiliuhri on valitettava. Kuitenkin väite siitä, että israelilaiset olisivat mielivaltaisesti ja erottelematta ampuneet siviilejä, on täysin epäuskottava, jos hiukankin ajattelee olosuhteita, joissa taistelu käytiin. Tuon 22-päiväisen taistelun uhriluku - sekä siviilit että Hamas-taistelijat mukaan lukien - on 1200 (tai 1400 joidenkin arvioiden mukaan). Näistä 950 on yli 15-vuotiaita ja pääosin alle 40-vuotiaita miehiä. Gazassa sota jouduttiin käymään tiheään asutulla alueella siviiliväestön joukkoon piiloutuvaa vihollista vastaan, ja siihen nähden uhriluku on hämmästyttävän pieni. Kun USA:n ja Irakin hallituksen joukot taistelivat marraskuussa 2004 Fallujan kaupungissa siviiliväestön keskellä taistelevia al-Zarqawin mujahediinejä vastaan, yhdeksän päivää kestäneiden taistelujen jälkeen pelkästään siviiliuhrien määräksi arvioitiin 6000 henkeä.

 

 

Varpu Haavisto

 

Suomen Take a Pen

suomi1@takeapen.org

http://www.takeapen.org/suomiCopyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO