www.takeapen.org 01/03/2024 12:25:52
  _search_fin
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Kirje arkkipiispa Paarmalle

2.1.2009

Hyvä arkkipiispa Jukka Paarma,

 

Luin usemman viestimen kautta vetoomuksestanne Gazan sotatilan vuoksi. Rauha on luonnollisesti jokaisen ajattelevan ja tuntevan ihmisen toive, mutta sitä ajatteluakin on harjoitettava, sillä ei ole vain nimettömiä tunteita ja toiveita ilman realiteetteja.

 

Siten totean, että Gazaa hallitseva Hamas-järjestö (joka peruskirjassaan on sitoutunut Israelin tuhoon - kuin myös PLO-järjestö, joka presidentti Clintonille antamansa lupauksen vastaisesti ei ole poistanut peruskirjastaan Israelin tuhoon tähtääviä osia) rikkoi julistamansa aselevon eli islamin mukaisen ns. hudnan (sangen oppineena miehenä ja kansankirkkomme päämiehenä luonnollisesti tunnette käsitteen sisältöineen), hudnahan on rikottava heti kun tilanne sen mahdollistaa ja viimeistään kymmenen vuoden kuluttua. Tämän vuoksihan Hamas tarjosikin Israelille kymmenen vuoden mittaista aselepoa, välirauhaa, tulitaukoa - näillä käsitteillähän voidaan leikitellä asian siitä miksikään muuttumatta, ja se muuttumaton tosiasia on, että Hamas lupasi milloinkaan olla tunnustamatta Israelia.

 

Kun terroristisiin keinoihin sitoutunut islamistinen järjestö aloitteellisesti rikkoo julistamansa aselevon Israelin kanssa ja ns. aselevonkin kuukausina miltei yhtenään ampuu raketteja Israeliin, on hämmästyttävää, että Israel reagoi vasta nyt ja näin vähäisesti vaarantaen samalla välittömän sotilaallisen päämääränsä. Totean, että sotatoimien yhteydessä tulee aina ja kaikkialla kuolonuhreja, haavoittuneita ja yhteiskunnan infrastruktuuria tuhoutuu. Yhteisön tai valtion sivistystaso voidaan mitata sillä, miten tuota tuhoa tapahtuu ottaen huomioon käytettävissä oleva aseistus. Israel on minimoinut aiheutetut tuhot ja pyrkinyt nimenomaan osumaan terroristeihin, ei siviileihin - toisin kuin Hamas, jolle kaikki inhimillinen elävä Israelissa on käypä kohde.

 

Yllä kirjoittamani perusteella teidän lausuntonne on ilmeisen harkitusti perusteellisen yksipuolinen, seuraukset tyystin syiden kustannuksella näkevä. Lausuntonne tekee vahingolliseksi asemanne evankelisluterilaisen kansankirkkomme päämiehenä. En usko teidän olevan tietämätön sanavalinnoistanne enkä myöskään asenteestanne. Lisäksi muistutan teitä siitä, että YK kehottaa - yllä kuvatunkin kaltainen huomioon ottaen - jäsenvaltioitaan suojelemaan kansalaisiaan. Tuo suojelu on valtion oikeus ja myös velvollisuus. Hämmästelen hiljaisuuttanne menneinä kuukausina, joina Hamas ampui Israeliin joitakin satoja raketteja.

 

Evankelisluterilaisen kansankirkkomme jäsenenä ja Lähi-idän uutisointia tiiviisti seuraavana kehotan teitä tarkistamaan ajatteluanne, tarvittaessa ottamaan arabimaailman ja Israelin välisen kestokonfliktin syistä ja tapahtumien kulusta selvää ja sanoja käyttäessänne muistamaan asemanne. Nythän te olette menetellyt toisin. Kuten tiedätte, todellista rauhaa ei ole eikä tule ilman totuudellista viestintää ja totuudellisia pyrkimyksiä - teille on tässä paljon annettu ja paljon vaaditaan. Osoittautukaa siis virkanne arvoiseksi.

 

Ystävällisesti ja lujasti,

 

Jouni Suonsivu

TampereCopyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO