www.takeapen.org 06/12/2023 10:58:30
  _search_fin
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Suomen kuvalehden valheet turva-aidasta

Vastauksia Suomen kuvalehden Israelinvastaiseen propagandaan

Suomen Kuvalehdessä nro 36/2003 (5.9.2003) haastateltiin palestiinalaisia, joiden viljelmiä ja muuta omaisuutta oli jäänyt turva-aidan alle ja varjoon. Juttu oli voimakkaasti tunteisiin vetoava, turva-aitaa käsiteltiin vain palestiinalaisnäkökulmasta. Seuraavassa vastauksia joihinkin jutun sisältämiin väitteisiin:

 

Suomen kuvalehden väite:

 

"Turva-aidan varjossa kylät elävät puoli-vankeudessa. Vartiotornien valonheittimet pyyhkivät taloja öisin. Kovaääniset puhkeavat voimakkaaseen musiikkiin aamukahdelta. Tasakatoilta kuumina kesäöinä nukkuvat hätistellään uhkauksin alas."

 

Vastaus:

 

Palestiinalaiset terroristit ovat erittäin hyviä sala-ampujia eivätkä epäröi piiloutua lasten ja vanhusten joukkoon katoille hyökätäkseen sieltä israelilaisia vastaan. Kukaan ei väitä, että turva-aita tekisi elämän helpoksi israelilaisille tai palestiinalaisille. Se on este, joka luonnollisesti haittaa normaalia elämää, mutta se on välttämätön esteenä terroristien soluttautumiselle Israelin puolelle. Turva-aidasta valittavat palestiinalaiset ovat samoja, jotka juhlivat israelilaisia tappavia terrori-iskuja. Mielipidemittaukset osoittavat, että suurin osa palestiinalaisista kannattaa väkivallan jatkamista aina Israelin tuhoamiseen asti. Israelilaisten keskuudessa tehdyt kyselyt osoittavat, että israelilaiset surevat siviiliuhreja molemmilla puolilla, mutta kannattavat turva-aidan rakentamista.

 

Turva-aita ei ole raja-aita, vaan rajoista sovitaan neuvotteluissa. Se on puolustusaita keskellä sotaa, jota Israel joutuu käymään terroristeja vastaan keskellä päivittäistä elämäänsä. Puolustuksellista aitaa ei rakenneta ensisijaisesti mukavuusnäkökohtia ajatellen, vaan sitä silmällä pitäen, että se toimii tehokkaana suojana. Mitään aitaa ei tarvittaisi, jos molemmat osapuolet pyrkisivät rauhalliseen yhteiseloon. Valitettavasti terrorismin kannustaminen on palestiinalaishallinnon politiikkaa.

 

Palestiinan vapauttamisella palestiinalaishallinto tarkoittaa yhä Israelin valtion tuhoamista, mikä käy ilmi useista lähteistä, varsinkin PLO:n kansallissopimuksesta. Palestiinan kansallissopimuksessa on monta kohtaa, jotka viittaavat Israelin tuhoamiseen. Nämä kohdat on luvattu poistaa Oslon sopimuksen jälkeen, mutta minkäänlaista uutta sopimusta ei ole tehty, joten PLO:n kansallissopimuksessa ovat edelleen nämä kohdat. Sopimus on luettavissa internet-osoitteessa http://www.palestine-un.org/plo/frindex.html. Myös Arafatin hallinnon toiminta osoittaa, ettei se pyri rauhanomaiseen rinnakkaineloon Israelin kanssa, vaan koko Israelin valtion tuhoamiseen.

 

Sama käy ilmi myös palestiinalaishallinnon käyttämistä koulukirjoista. Niissä koko Jordanjoen ja Välimeren välinen alue esitetään Palestiinana, yhdessäkään kartassa ei ole mainintaa Israelin olemassaolosta, Israelin valtion synty mainitaan sionistien miehityksen alkamisena, ja Israelin ja PLO:n välinen Oslon rauhansopimus (1993) selitetään mitään rauhasta mainitsematta sopimuksena, jolla palestiinalaistaistelijat pääsivät uudelleen Palestiinan maaperälle. Palestiinalaisjohtajat puhuvat avoimesti arabiankielellä siitä, kuinka Palestiinan voi vallata myös osissa, koska Israelin voittaminen suorassa sodassa ei ole onnistunut.

 

Vuonna 1974 Palestiinan kansallinen neuvosto (Palestinian National Council, PNC) hyväksyi päätöslauselman, joka oli suunnitelma Israelin tuhoamiseksi asteittain. Suunnitelman mukaan palestiinalaiset perustaisivat valtion mille tahansa maapalalle, jonka Israel luovuttaisi rauhansopimuksen, sodan tai kansainvälisen painostuksen seurauksena. Tältä maa-alueelta aloitettaisiin arabien yleishyökkäys paljon huonommissa puolustusasemissa olevaa Israelia vastaan. PNC muuttui Oslon rauhansopimuksessa 1993 Palestiinan itsehallinnoksi. Arafat on useissa tilanteissa vuoden 1993 allekirjoitetun rauhansopimuksen jälkeen viitannut tähän Phased Plan-nimellä tunnettuun sopimukseen. Sen valossa nykyiset tapahtumat ja Palestiinan itsehallinnon toiminta käy ymmärrettäväksi. Sehän ei suinkaan ole estänyt Israelin vastaista terroria alueiltaan, kuten Oslon sopimus edellyttää, vaan suorastaan rakentanut alueelleen terrori-infrastruktuurin.

 

Suomen kuvalehden väite:

 

"'Emme voi liikkua sisältä yöaikaan, se on aivan liian vaarallista. Isäni silmät vahingoittuivat jo kyynelkaasusta', sanoo Assad Fathi Iqbarieh aidan pohjoiskolkassa al-Tayban kylässä lähellä Jeniniä.

 

Hänen perheensä asuu entisessä kanalassaan piikkilanka-aidan saartamana. Raja-aidan rakentajat räjäyttivät perheen talon."

 

Vastaus:

 

Yhtään taloa ei ole tuhottu turva-aidan tieltä. Israelissa toimii korkein oikeusistuin, jonka jäsenet voidaan hälyttää vaikka keskellä yötä estämään mikään mahdollinen laiton toiminta olipa se vaikka hallituksen tai armeijan toimesta tapahtuvaa. Palestiinalaiset käyttävät usein tätä mahdollisuutta hidastaakseen toimenpiteitä terroristien taloja vastaan. Israel tuhoaa palestiinalaisalueilla rakennuksia, jotka toimivat asekätköinä tai-tehtaina, joihin on rakennettu aseiden salakuljetustunneleiden sisäänkäyntejä (esim. Gazan etelärajalla) tai jotka ovat itsemurhaiskijöiden koteja - tämä siksi, että palestiinalaishallinto palkitsee rahallisesti ja huomionosoituksin itsemurhaiskijöiden perheitä, mikä toimii kannustimena tuleville terroristeille. Talojen purkaminen on todistetusti hillinnyt nuoria rupeamasta itsemurhaiskuihin, tässä mielessä omaisuuden tuhoaminen on säästänyt sekä palestiinalaisia että israelilaisia ihmishenkiä. Aina kun Israel tuhoaa rakennuksia palestiinalaisalueilla, kyseessä ovat rakennukset, joilla on yhteys terroritoimintaan.

 

Suomen kuvalehden väite:

 

"Läheinen Umm Rihan on yksi Israelin rajan eli vihreän linjan ja turva-aidan väliin jääneistä kylistä. Edellispäivänä sähköaitaan oli ilmestynyt pieni portti. Kyläläisten liikkuminen ulkomaailmaan käy nyt vain sen kautta ja on täysin vartioiden mielihalujen varassa."

 

Vastaus:

 

Tässä näkyy taas, miten sanavalinnoilla yritetään herättää vääriä assosiaatioita. Juutalaisten tuhoamisleirejä ympäröitiin sähköaidalla - siis aidalla, joka antoi siihen koskettaessa tappavan iskun. Turva-aidan sähköjärjestelmä ei anna mitään sähköiskuja, vaan hälyttää, jos aita ylitetään laittomasti.

 

Suomen kuvalehden väite:

 

"'Elämme vankileirissä. Portti on eläimiä, ei ihmisiä varten. Jopa ruoan tuontia valvotaan - liian suuret kuormat kielletään', sanovat opettajapariskunta Abdallah ja Amneh Zeid Kilani."

 

Vastaus:

 

Miltä tuntuisi, jos ei voisi mennä metsään retkelle perheensä kanssa järjestämättä vähintään kaksi aseistettua miestä turvaksi, koska metsässä voi olla "vapautustaistelijoita", jotka tappavat kokonaisia perheitä? Tai jos halutessaan kulkea junalla, täytyisi avata laukkunsa tarkastukseen joka asemalla? Tai jos ei voisi ajaa töistä kotiinsa pelkäämättä joutuvansa palestiinalaisten sala-ampujien murhaamaksi? Tai matkustaa bussilla ottamatta riskiä joutua samaan kyytiin palestiinalaisterroristin kanssa? Kuka loppujen lopuksi asuu kuin vankilassa?

 

Israelissa asuvilla arabeilla on täydet kansalaisoikeudet, he elävät vapaina ja turvassa, heidän ei tarvitse pelätä, että heidän israelilaiset naapurinsa hyökkäisivät heidän kotiinsa ja ampuisivat koko perheen. Israelissa töissä käyvillä palestiinalaisilla on täysin turvallista olla Israelissa. Heidän ei tarvitse pelätä, että israelilaiset väijyisivät teiden varsilla ja tappaisivat rauhassa töihinsä ajavia ihmisiä autoihinsa - tai niin kuin Gazassa palestiinalaisterroristit ampuivat autoonsa odottavan äidin ja hänen neljä pientä lastaan, joita kaikkia oli ammuttu päähän, äitiä myös vatsaan. Nämä eivät ole vapaustaistelijoita, jotka tähtäävät demokraattiseen ja rauhalliseen valtioiden rinnakkaiseloon, nämä ovat islamilaisia fanaatikkoja, joiden motiivina on sama antisemitismi, joka kannusti natseja hirmutekoihin juutalaisia vastaan toisen maailmansodan aikana.

 

Palestiinalaisalueilla elävien juutalaisten tilanne on kaikkein hurjin, he elävät jatkuvan murhatuksi tulemisen vaarassa. Gazassa ja Länsirannalla on alueita, joilla juutalaisasustus on satoja vuosia vanhaa, esimerkiksi Hebron, Betlehem ja Gazan kaupunki. Kun Israelissa on täydet vapaudet, vastuut ja oikeudet omaava arabivähemmistö, kuinka tällaista juutalaisvähemmistöä ei voisi elää palestiinalaisalueilla? Kummalla puolella ollaan rasisteja?

 

Suomen kuvalehden väite:

 

"Opettajat työskentelevät Jeninissä. Tarkastuspisteessä heitä nöyryytetään päivittäin. 'Meitä seisotetaan yleensä tunnin ajan. Jos tööttää torvea, se tietää toista tuntia. Sotilaiden käytös on hyvin epäkunnioittavaa naisia ja vanhuksia kohtaan.'"

 

Vastaus:

 

Sotilaiden epäkohtelias käytös ei ole Israelin virallista politiikkaa. Kuitenkin nämä tarkastuspisteiden sotilaat toimivat tilanteessa, jossa he itse ovat hyvin suuressa hengenvaarassa. He eivät ole mitään ylivoima-asemassa olevia sortajia täysin aseettomia siviilejä vastaan, vaan terrorismin vastaiset sodan eturintamassa. Heidän täytyy jatkuvasti tarkkailla siviilipukuisia ihmisiä, käyttäytyykö joku oudosti, onko joku pukeutunut oudon suuriin vaatteisiin, kuten oli se 14-vuotias palestiinalaispoika, joka pääsiäisen aikoihin tuli tarkastuspisteelle ja pyysi sotilaita auttamaan, koska hänet oli vastoin tahtoaan värvätty terroristiksi ja häneen oli kiinnitetty pommivyö, jota ei itse osannut eikä uskaltanut riisua. Sotilaat suojautuivat betoniesteiden taakse ja lähettivät robotin purkamaan pojan räjähdevyön. Heidän täytyy yrittää erottaa apua pyytävistä naisista, ovatko todella avun tarpeessa, vai ovatko houkuttelemassa sotilaita apuun räjäyttääkseen heidät kappaleiksi, kuten teki esimerkiksi 22-vuotias palestiinalaisnainen, kahden lapsen äiti Al-Riyashi, joka saapui Gazan Erezin (Beit Hanoun) tarkastuspisteelle tämän vuoden tammikuun 9.päivänä. Hän esitti sairastunutta, ja sotilaiden riennettyä paikalle räjäytti vartaloonsa kiinnitetyn pommin, jolloin 4 sotilasta sai surmansa ja 12 muuta henkilöä haavoittui.

 

Palestiinalaishallinnon virallinen radio ylisti tätä iskua seuraavin sanoin: "Kansalainen Reem AL-Riyashi uhrasi sankarillisesti marttyriksi itsensä, kun hän toteutti iskun Beit Hanounin risteysasemalla tappaen neljä miehityssotilasta." (Voice of Palestine, 9.1.2004 klo 16 lähetys). Al-Riyashi oli Hamasin jäsen.

 

Itsemurhaiskut ja erityisesti lasten ja naisten käyttäminen niihin olivat sheikki Ahmed Jassinin luomuksia, Hamasin hengellisen johtajan, jonka Israel surmasi ohjusiskulla tänä keväänä. Terrorijärjestön hengellinen johtaja tarkoittaa jotakin aivan muuta kuin mitä me kristityssä maailmassa olemme tottuneet ajattelemaan hengellisistä johtajista. Se on ennemminkin jotain samaa kuin Hitlerin ja Goebbelsin henkinen johtaminen - monet aikanaan Hilerille uskollisuudenvalan tehneet Hitler Jugendin jäsenet ovat hyvin järkyttyneitä ja katkeria siitä, miten hirvittävällä tavalla heidän nuoret innokkaat mielensä johdettiin harhaan.

 

Suomen kuvalehden väite:

 

"Israelin tavoite on tehdä elämä eristetyillä alueilla ajan mittaan mahdottomaksi. Kun asukkaat luovuttavat, maat voidaan jakaa israelilaissiirtokunnille."

 

Vastaus:

 

Tämä on täysin toimittaja omaa tulkintaa. Missään Israel ei ole asettanut tällaista tavoitetta itselleen. Eli toimittaja ei voi sanoa, että jonkun tavoite tai motiivi on joku sellainen, mitä tämä henkilö tai toimija ei itse ole nimennyt tavoitteikseen tai motiiveikseen. Ei voi esimerkiksi sanoa, että jonkun urheilijan tavoite on voittaa MM-kultaa, jos tämä ei itse ole niin sanonut. Jos toimittaja haluaa tällaisia spekulaatioita esittää, hänen tulisi tehdä selväksi, että on kyse hänen omista tulkinnoistaan - tai mikä vielä todennäköisempää - väitteistä, jotka Israelin viholliset ovat hänelle tarjonneet.

 

Voi myös kysyä, että jos Israelin tavoite on anastaa maat itselleen, miksi se ei yksinkertaisesti valtaa maata itselleen sen sijaan että rakentaa hyvin kalliin aitarakennelman ja palkkaa sotilaita sitä vartioimaan päivin ja öin? Miksi se ylipäänsä allekirjoitti Oslon sopimuksen vuonna 1993 ja päästi Arafatin joukkioineen maahan?

 

Palestiinalaisilla oli tilaisuus saada oma valtio vielä tämänkin jälkeen vuonna 2000, jolloin silloinen pääministeri Ehud Barak tarjosi Arafatille itsenäistä palestiinalaisvaltiota, lähes kaikkia palestiinalaisten vaatimia alueluovutuksia ja Israelin pääkaupungin Jerusalemin jakamisen. Arafat hylkäsi tarjouksen ja aloitti nykyisen järkyttävän terrorikampanjansa, jossa on kuollut jo lähes 1000 israelilaista ja useita tuhansia haavoittunut ja joka pakottaa Israelin elämään jatkuvassa valmiustilassa terrori-iskuja vastaan. Tilanne on lähinnä sotatilaa muistuttava, ja on hyvin omituista vaatia alueluovutuksia ja muita myönnytyksiä maalta, joka samaan aikaan joutuu puolustamaan kansalaistensa henkeä ja omaa olemassaoloaan näiden vaatimusten esittäjien harjoittamaa väkivaltaa vastaan.

 

Suomen kuvalehden väite:

 

"Nofal johtaa Palestiinan Punaisen Puolikuun PRCS:n hälytysambulanssiryhmää Ramallahissa, palestiinalaishallinnon pääkaupungissa. 'En tiedä enää, mikä on hätäkeikka - matkaan, joka ennen vei 20 minuuttia, voi nyt kulua pari tuntia', Nofal toteaa. Sotilaat ratkaisevat, kuka tarvitsee hoitoa, kuka ei. Ambulanssi, potilaat ja varusteet tutkitaan kiirehtimättä tarkastuspisteessä, vaikka punaiset hätävalot sykkivät katolla. 'Jos potilas näyttää hyväkuntoiselta, he käännyttävät takaisin. Turha selittää, että kyseessä on ohitusleikkaustapaus.'

 

Yhteenottojen aikana Israelin armeija tulittaa ambulansseja. Intifadan aikana 182 PRCS:n työntekijää on haavoittunut ja kolme kuollut pelastustehtävissä. Yli 30 ambulanssia, kolmasosa kaikista, on tuhottu."

 

Vastaus:

 

Palestiinalaiset käyttävät ambulansseja terrorioperaatioihin. Mm. Reutersin kuvaajan 11.5. kuvaamalla nauhalla Gazasta, missä 6 israelilaissotilasta sai surmansa kun Israelin armeijan miehistönkuljetusvaunu räjäytettiin, näkyy kuinka terroristin nousevat YK-tunnuksin varustettuun ambulanssiin ja pakenevat paikalta.

 

Filmi löytyy osoitteesta http://www.takeapen.org/Takeapen/Templates/showpage.asp?DBID=1&LNGID=16&TMID=84&FID=1350

Alla olevista nettiosoitteista löytyy myös kuvauksia tilanteista. Israelin armeijan ja hallituksen sivuilta löytyy lisää selostuksia terrori-iskuista, niissäkin ambulanssien osuus palestiinalaisterrorissa tulee esiin.
http://www.us-israel.org/jsource/Terrorism/termed.html

http://www.intelligence.org.il/eng/tr/amb_1b_04.htm

 

 

Lopuksi:

 

Timo Vuortama kirjoittaa kirjassaan "Hyvä lehtimiestapa": "Lehtimiehen ohjeet korostavat tarkistamista kiistanalaista asiaa käsiteltäessä. Näkökulman valinta on sinänsä toimituksellinen ratkaisu, johon JSN (Julkisen sanan neuvosto) ei puutu. Tietoinen subjektiivisuus voi sitäpaitsi joissakin tapauksissa olla keskustelun herättämiseksi paikallaankin. Ongelmalliseksi tilanne muuttuu, jos asiasta näin syntyy virheellinen tai vakavasti puutteellinen kuva. Toimittaja ei saisi luottaa vain yhteen lähteeseen. JSN:n kanta on, että kiistanalaisissa asioissa tulisi hankkia selvitystä eri osapuolten näkemyksistä ja välttää varauksettomien johtopäätösten tekoa yksipuoisen aineiston perusteella."(s.60)

 

Milloin nämä ohjeet otetaan todesta myös Lähi-idän konfliktin käsittelyssä?

 

Suomen Take a PenCopyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO