www.takeapen.org 02/10/2023 05:10:47
  _search_fin
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Israelin operaatio Nusseiratissa ja amerikkalaisen rauhanaktivistin kuolema

19.3.2004

 

Helsingin sanomat kirjoittaa 18.3.2003 otsikolla "Israel hyökkäsi Gazassa pakolaisleiriin - 10 kuoli" IDF:n operaatiosta maanantaina 16.3. Nusseiratin pakolaisleirissä. Lue juttu osoitteessa http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20030318UL4

 

Operaation tarkoitus oli edelleen purkaa terrorisolukkoja ja pidättää terrorijohtajia. HS kutsuu operaatiossa surmansa saanutta terrorijohtajaa Muhammed Saafenia Islamilainen Jihad - järjestön aktivistiksi. Kuitenkin Saafen on vastuussa useista aseellisista hyökkäyksistä israelilaisia siviilejä vastaan, ammusten laukaisemisista israelilaisiin kohteisiin, uusien terrorisolujen organisoimisesta
ja kahdesta autopommi-iskusta (19.4.2002 ja 9.3.2003).

 

HS kertoo Saafenin pidätysoperaatiosta seuraavasti: "Israelin joukot piirittivät hänen asuintalonsa ja vaativat häntä antautumaan. Mies ammuttiin kotiinsa ja sotilaat räjäyttivät talon ilmaan."

 

Israelin joukot todellakin piirittivät Saafenin talon ja vaativat tätä antautumaan. Sen sijaan Saafen yritti paeta ja hänen talostaan ammuttiin Israelin joukkoja kohti. Seuranneessa laukaustenvaihdossa Saafen sai surmansa ja kaksi muuta terroristia, Omar ja Jamal Kadah, jotka toimivat aseiden valmistajina ja välittäjinä Gazassa, pidätettiin. Kun talo oli tyhjennetty, se hävitettiin.

 

Terroristien kotien hävittäminen on osa Israelin armeijan taistelua terrorismia vastaan. Sen sijaan, että terroristit ja heidän omaisensa saivat aiemmin palkintoja ja asemaa israelilaisten siviilien surmaamisesta, Israelin armeijan käytäntöön ottama rangaistus on hillinnyt varsinkin perheiden nuorten halukkuutta itsemurhaiskuihin.

 

Samaisessa uutisessa raportoidaan amerikkalaisen rauhanaktivistin Rachel Corrien tapaturmaisesta kuolemasta IDF:n puskutraktorin alle. Israelin armeijan mukaan armeija oli useita kertoja varoittanut aktivisteja pysymään syrjemmällä. Corrie oli seissyt kumpareella puskutraktorin lähestyessä ja ilmeisesti kaatunut taaksepäin, jolloin hän oli hävinnyt puskutraktorin ajajan näkökentästä, minkä jälkeen etenevä puskutraktori oli ajanut hänen ylitseen.

 

Puskutraktori oli tuhoamassa taloa, jota käytettiin aseiden salakuljettamiseen Egyptistä Gazaan. Näihin taloihin on rakennettu tätä tarkoitusta vartentunneleita. Vaikka tapahtuma on traaginen onnettomuus, on silti outoa, ettäkansainvälinen solidaarisuusliike katsoo tehtäväkseen suojella tällaisia rakennuksia tuhoamiselta.

 

Helsingin sanomat mainitsee silminnäkijöiden väittäneen puskutraktorin ajaneen Corrien ylitse tahallisesti. Kuitenkaan ei mainita, keitä nämä silminnäkijät olivat. Viime keväänä Israelin operaation aikana Länsirannalla palestiinalaiset silminnäkijät väittivät Israelin armeijan järjestäneen joukkomurhan Jeninissä ja surmanneen satoja siviilejä - myös nämä silminnäkijöiden "todistukset" osoitettiin myöhemmin täysin perättömiksi.

 

Suomen Take a PenCopyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO