www.takeapen.org 03/12/2023 03:41:41
  _search_fin
Väkivallan varjossa Israel-tukimielenilmaus 26.11. klo 17.30 Kehotus ottaa yhteyttä Kirkon Ulkomaanapuun ja esittää vastalause heidän Israel-vastaisen kampanjansa johdosta Dokumenttiprojekti: Seitsemän tuntia kuolemaan Give Peace a Chance (Anna rauhalle mahdollisuus) -video tekstitettynä nyt myös suomeksi JAKAMATON JERUSALEM -solidaarisuustapahtuma Vetoomus: Israel eläköön! Englanninkielisiä linkkejä Gaza-laivueesta ”Avustuslaivue” Gazaan Vetoomus juutalaisvastaisuuden pysäyttämiseksi Itsenäiset palestiinalaisalueet? Vetoomus Suomen hallitukselle: Suomen ICAHD:n ehdotukset torjuttava perusteettomina Avustuslaivueselkkausta käsitteleviä linkkejä Lisää avustuslaivakonfliktista Yhteenotto Free Gaza -laivasaattueen ja Israelin välillä Turun sanomien kirja-arvostelu Herzlin Juutalaisvaltiosta Vastusta kanssamme Hamasin yritystä kiristää Israelia uhkaamalla tappaa Gilad Shalit. Meidän täytyy toimia nyt! Kirkon ulkomaanavun johtaja: "Israelin tukeminen menee välillä äärimmäisyyksiin" Amnesty Internationalin raportti Gazan sodasta Kirsi Virtasen Palestiina ja Israel Jukka Huusko ja Israelin PR-kampanja Uutta tietoa "sotarikoksista" Gazan sodan jälkimaininkeja Nyt on aika vaatia YK:ta tutkimaan Hamasin sotarikokset ja sen vastuu siviileille molemmilla puolilla aiheuttamastaan kärsimyksestä ja vaaroista. Hamasin johtajat pitää saada Kansainväliseen tuomioistuimeen sotarikoksista Hamasin antisemitismiä: ”Me sanomme teille: lähettäkää nuo apinoiden ja sikojen jälkeläiset helvetin tuleen Kassam-rakettien siivillä” Suomalaiset oppikirjat, tiivistelmä
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Dokumenttiprojekti: Seitsemän tuntia kuolemaan

TV1 lähettää maanantaina 23.1.2012 klo 21.30 ja lauantaina 28.1.2012 klo 12.30 Gideon Gitain dokumentin "Seitsemän tuntia kuolemaan". Se on myös nähtävillä netissä. Dokumentin pääväitteitä oli, että Israel suhtautuu ylimielisesti YK:n päätöslauselmiin ja iski tahallisesti YK-asemaan toisen Libanonin sodan aikana 2006.

 

YK:n päätöslauselma 1701, joka annettiin Libanonin sodan päättyessä, vaati Israelia lopettamaan kaikki sotatoimet ja vetäytymään Libanonista. Samalla se vaati Hizbollahia lopettamaan kaikki hyökkäykset Israelia vastaan ja Libanonin hallitusta ottamaan kontrolliinsa koko Libanon ja muita aseellisia ryhmittymiä riisumaan aseensa. Israel lopetti sotatoimet ja vetäytyi Libanonista, mutta Hizbollah on aseistautunut entistä enemmän ja jatkaa iskujaan Israelia vastaan. Kuka siis halveksii YK:n päätöslauselmaa?

 

Tässä vielä taustatietoa Hizbollah-järjestöstä, jonka hyökkäys Israeliin 2006 käynnisti Libanonin viimeisimmän sodan. Gideon Gitain dokumentti TV1:ssä käsitteli sotaa ja varsinkin Israelin iskua YK-asemaan, mutta täysin irrallaan kontekstista ja vaieten siitä, millainen oli sodan aloittanut toinen osapuoli.

 

Voitte antaa palautetta http://ohjelmat.yle.fi/dokumenttiprojekti/palaute -sivulla olevalla kaavakkeella tai sähköpostilla osoitteeseen tarja.forsman@yle.fi

 

 

HIZBOLLAHIN TERRORITOIMINTA LIBANONIN SODAN 2006 JÄLKEEN

 

Libanonin sodan 2006 päättymisen jälkeen Hizbollah on levittäytynyt uudelleen Etelä-Libanoniin ja rakentanut noin 550 bunkkeria, 300 maanalaista tukikohtaa ja 100 ammusvarastoa 270 kylään. Monet näistä rakennelmista on sijoitettu sairaaloiden, siviiliasutusten ja koulujen läheisyyteen.

Järjestön aseistukseen kuuluu ohjuksia ja raketteja, joiden kantomatka ulottuu Israelissa aina Tel Aviviin saakka. Sillä arvioidaan nyt olevan enemmän kuin 40 000 rakettia. Jos sota syttyy uudelleen, se pystyy laukaisemaan Israeliin 500-600 rakettia joka päivä. Hizbollahin rahoitus ja aseistus tulee pääasiassa Iranista ja Syyriasta.

 

Eräiden arvioiden mukaan alueella on nyt Hizbollahin taistelijoita kaksinkertainen määrä vuoteen 2006 verrattuna. Yksi järjestön tärkeimpiä ammusvarastoja sijaitsee Al Khiyamin kylässä, jonne on sijoitettu satoja raketteja ja kranaatinheittimiä ja Hizbollahin taistelijoiden erikoisosasto. Samassa strategisesti tärkeässä kylässä sijaitsi myös Libanonin sodassa 2006 tuhoutunut YK-asema.

Libanonin sodan päättymisen jälkeen Hizbollah on jatkanut raketti-iskuja Pohjois-Israelin asutuksiin. Esimerkiksi 8.1.2009 neljä rakettia ammuttiin Naharian ja Shlomin kyliin ja Kabrin ja Matsuban kibbutzeihin. Yksi raketeista osui vanhainkotiin ja haavoitti useita sen asukkaita. Viimeisin raketti-isku tehtiin 29.11.2011, jolloin kolme Katjusha-tyyppistä rakettia ammuttiin Pohjois-Israelin kyliin, missä ne aiheuttivat materiaalista tuhoa. 11.12.2011 laukaistu raketti putosi alas Libanonin puolella ja haavoitti vakavasti libanonilaista naista.

 

Libanonin presidentti Michel Sleiman tuomitsi 22.12.2011 nämä Hizbollahin Israelia vastaan tekemät raketti-iskut ja Hizbollahin kontrolloimilla alueilla tehdyt terrori-iskut UNIFIL-joukkoja vastaan, jossa viime vuonna haavoittui viisi ranskalaisia ja kuusi italialaista rauhanturvaajaa. Sleiman on tässä samoilla linjoilla muiden Hizbollahin terroritoimintaa vastustavien libanonilaisryhmittymien kanssa (kuten Maaliskuun 14. Liitto ja Saad Haririn johtama Tulevaisuus-liike), jotka sanovat liikkeen vaikuttavan Libanonin politiikkaan laittomasti väkivallan uhalla ja sen harjoittamisella ja vaativat neuvotteluja Hizbollahin aseistariisumiseksi. Eräs Tulevaisuus-liikkeen johtajista, Mustafa Allouch varoitti toukokuussa 23.5.2011, että Hizbollahilla on kaikki terrorijärjestön ominaisuudet ja että järjestö pyrkii ajamaan Libanonia kohti Iranin tyylistä islamilaista järjestelmää.

 

Kaikki tämä on vastoin YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa numero 1701 (12.8.2006), jossa ei ainoastaan vaadita Israelia lopettamaan sotilaallinen operaatio ja vetäytymään Libanonista, jotka molemmat vaatimukset Israel on täyttänyt, vaan velvoitetaan myös Hizbollahia lopettamaan kaikki hyökkäykset Israeliin, Libanonin hallituksen joukkoja ottamaan kontrolliinsa koko Libanonin alue ja kaikkia muita ryhmittymiä riisumaan aseensa. Sama päätöslauselma kieltää valtioita myymästä aseita tai kouluttamasta aseellisesti libanonilaisia terroriryhmiä - kielto, jonka ainakin Iran ja Syyria ovat rikkoneet.

 

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi 13.1.2012 päättäessään kolmipäiväisen vierailunsa Libanonissa ja tavattuaan Libanonin johtajia olevansa erittäin huolissaan Hizbollahin aseistautumisesta. Sen sijaan, että terrorijärjestö olisi sodan päättäneen aseleposopimuksen mukaisesti riisunut aseista sen onkin hankkinut arsenaalin, joka on ylittänyt paljon sotaa edeltäneen tilanteen. Ban Ki-moon tuomitsi kaikki Libanonin hallituksen laillisen armeijan ulkopuolella tapahtuvan aseistautumisen.

Nasrallah vastasi lauantaina 14.1.2012 Ban Ki-moonin puheeseen televisiossa: "olen tyytyväinen, että hän sanoi olevansa huolissaan meidän sotilaallisesta voimastamme...tämä 'huoli' saa meidät vain vahvemmiksi ja tyytyväisemmiksi... Meidän valintamme on aseellisen vastarinnan tie."

 

Lähteet:

UN resolution 1701

Ya Libnan, 23.5.2011 (http://www.yalibnan.com/2011/05/23/allouch-hezbollah-qualifies-as-a-terrorist-group/)

Sleiman Condemns Terror Attacks on Israel, UNIFIL

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151024#.Tx3erSMbeg0

Hizbullah Rejects UN Demand to Disarm

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151718#.Tx3ecCMbeg0

Rockets fired from southern Lebanon

http://www.mfa.gov.il/MFA/Terrorism-+Obstacle+to+Peace/Terrorism+from+Lebanon-+Hizbullah/Rockets_fired_southern_Lebanon_29-Nov-2011

Hizbullah located in 1,000 facilities in southern Lebanon http://www.mfa.gov.il/MFA/Terrorism-+Obstacle+to+Peace/Terrorism+from+Lebanon-+Hizbullah/Hizbullah_1000_facilities_southern_Lebanon_31-Mar-2011

 

***

 

YK-asema Hizbollahin kilpenä

 

30.7.2006

 

Useat lähteet todistavat, että Hizbollahin taistelijat käyttivät Israelin armeijan pommituksen kohteeksi joutunutta YK-asemaa ja sen lähistöä asemapaikkanaan. Niin valitettavaa kuin aseettomien tarkkailijoiden joutuminen tulituksen kohteeksi onkin, on silti huomattava ne olosuhteet, jotka tapahtumaan johtivat. UNIFIL:n tiedotteiden mukaan YK-asemat näyttävät toimivan yleisemminkin Hizbollahin taistelijoiden suojakilpenä, joten aseettomien tarkkailijoiden joutuminen tulitukseen on Hizbollahin taistelijoiden ja YK:n vastuulla.

 

Iskussa kuollut kanadalainen YK-tarkkailija majuri von Kruedener lähetti 18.7. sähköpostia kuvaillen tilannetta asemapaikallaan:

 

"...tarkkailemme tällä hetkellä sekä Israelin armeijan että Hizbollahin iskuja edullisesta asemapaikastamme, josta on laaja näköala Israelin armeijan Golanin kukkuloilla ja etelässä Sinistä linjaa pitkin sijaitsevien asemien yli, yhtä lailla kuin Hizbollahin pysyviin asemiin, jotka sijaitsevat asemapaikassamme ja sen ympärillä. Näyttää siltä, että leijonan osa Israelin armeijan ja Hizbollahin välisestä taistelusta on tapahtunut meidän alueellamme."

 

"...me olemme päivittäin joutuneet suoraan ja epäsuoraan tykkituleen...Se ei ole ollut tarkoituksellista tähtäämistä, vaan ennemminkin seurausta taktisesta välttämättömyydestä."

 

Eläkkeellä oleva kanadalainen kenraalimajuri Lewis Mackenzie selitti CBS-kanavalle antamassaan haastattelussa, että majuri Krudenerin lähettämät sähköpostiviestit osoittivat Hizbollahin taistelijoita olleen kaikkialla hänen asemapaikallaan. Hän sanoi: "Saimme sähköpostiviestejä muutama päivä sitten, joissa hän kertoi joutuneensa tulitukseen vain kolmen metrin päässä asemapaikastaan, mutta että häntä ei tarkoituksellisesti tähdätty vaan tulitus oli tapahtunut taktisista syistä. Tämä on sotilaallista salakieltä. Se mitä hän ilmaisi meille tällä, oli että Hizbollahin sotilaita oli joka paikassa hänen asemapaikallaan ja että Israelin armeija tähtäsi heitä. Ja tuo on YK:hon kuulumattomien ryhmien lempitemppu. He käyttävät YK:ta suojakilpenään tietäen, ettei heitä voida rangaista siitä."

 

Myös UNIFIL:n omat lehdistötiedotteet osoittavat, että Hizbollah on käyttänyt YK-asemia kilpenään: 20.7.2006: "Hizbollahin on myös raportoitu tulittaneen Naqouran ja Maroun Al Rasin YK-asemien välittömästä läheisyydestä välikohtausten (Israelin tulituksen) aikaan; 26.7.2006: "Hizbollahin raportoitiin ampuneen Alma ash Shabin, Tibnin, Brashitin ja At Tirin YK-asemien välittömästä läheisyydestä." UNIFIL:n tiedotteista käy myös ilmi, että Hizbollahin taistelijat ovat myös tarkoituksellisesti tulittaneet YK-saattuetta ja -tarkkailuasemia.

 

UNIFIL:in tiedotteita luettavana osoitteessa http://www.un.org/Depts/dpko/missions/unifil/unifilpress.htm

 

Lisää aiheesta englanniksi:

http://www.sweetness-light.com/archive/email-from-un-post-claims-used-as-human-shields

http://www.camera.org/index.asp?x_context=2&x_outlet=35&x_article=1160

 Copyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO