www.takeapen.org 03/12/2023 02:45:07
  _search_fin
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Jerusalemin jakoko ratkaisu rauhaan

Julkaistu Karjalaisessa 29.9.2011

 

Karjalaisen sunnuntain pääkirjoituksessa (25.9.2011) otettiin kantaa palestiinalaiskysymykseen ja peräänkuulutettiin EU:n aktiivisempaa roolia. Kirjoittajan mielestä ainoa pysyvän rauhan tae olisi Jerusalemin jakaminen. Miksi juuri Israelin pääkaupungin jakaminen toisi rauhan? Käsittääkseni Jerusalem on muslimeille vasta kolmanneksi pyhin kaupunki Mekan ja Medinan jälkeen toisin kuin juutalaisille ja kristityille. Juutalaiset ovat 2000 vuoden ajan rukoilleet "ensi vuonna Jerusalemissa" ja jo sitä ennen tuhat vuotta aina kuningas Daavidin ajoilta Jerusalemin ollessa pääkaupunki. Myös kristityt odottavat oman vapahtajansa Jeesuksen tulevan hallitsemaan juuri Jerusalemista käsin koko maailmaa, jolloin rauha vallitsee kaikkialla.

 

Israelilaiset rakastavat elämää (uskon niin myös tavallisten palestiinalaisten tekevän) ja olen nähnyt hedelmällistä yhteistyötä palestiinalaisten ja israelilaisten välillä. Todellista rauhaa ei tosin tähän mennessä ole saavutettu maa-alueiden luovutusten myötä kuten Israel hyväuskoisena oletti tapahtuvan luovuttaessaan Gazan hallinnan 2005. Mitä muuttuisi Jerusalemin jaon myötä.

 

Suomalaisina haluamme uskoa neuvottelujen kautta tavoitteeseen pääsyyn. Tiedämme, että eri kulttuurit ja uskonnot tuovat oman haasteensa, joissa neuvottelutaidot punnitaan. Meidän omaan sisimpäämme on jo äidinmaidossa piirtynyt kuva, jossa sopimuksista pidetään kiinni. Käsitys tästä ei kaikissa kulttuureissa ole samankaltainen tai yhtä sitoutunut.

 

Miksi EU:n pitäisi ottaa aktiivisempi rooli? Olemmeko aidosti kiinnostuneita ihmisoikeuksien toteutumisesta vai öljyn saamisesta jatkossakin kotitalouksiimme? Millaista palestiinalaisvaltiota Suomi olisi muiden euromaiden kanssa tukemassa, valtiota, joka sallisi juutalaisten olemassaolon YK:n ja Kansainliiton sopimuksiin nojaten vai kokonaan juutalaisvapaata aluetta mukaan lukien nykyinen Israelin alue kuten PLO:n ja Hamasin peruskirjoissa vaaditaan.

 

Jerusalemin jaon myötä olisimme sahaamassa myös omaa oksaamme kristillisten juurten perustalta. Profeetta Sakarja (luku 12) Vanhassa Testamentissa varoittaa kansoja, jotka yrittävät nostaa Jerusalemia, ne tulevat pahoin repimään itsensä. Olisiko se sittenkään ainut tae rauhaan!?

 

Seija SarkkinenCopyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO