www.takeapen.org 08/12/2023 20:13:58
  _search_fin
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Israel ei ole vastuussa uhreista

Suomen Kuvalehden (4.6.) pääkirjoitus sai minut pyörittelemään päätäni epäuskoisena. SK:n mukaan "aseettomat auttajat" joutuivat "yllättäen tulitukseen" Israelin armeijan hyökättyä "idealistien laivan kimppuun". Netistä katsomani videot laivan tapahtumista (esim. tämä ja tämä) näyttivät minulle jotakin muuta: aktivisteja luotiliivit päällä käsissään ritsoja ja rautatankoja, ensimmäiset kannelle päässeet sotilaat heitetään tuota pikaa maahan ja hakataan, yksi jopa heitetään laivasta. IDF:n selvityksen mukaan kolme ensimmäistä sotilasta otettiin tämän jälkeen panttivangeiksi. Heidät vapautettiin vasta kun laiva oli vallattu. Yksi laivan matkustajista myönsi Reutersille, että "rauhanaktivistit" riistivät sotilailta pistooleja ennen kuin ampuminen alkoi. Hän kielsi aktivistien ampuneen, mutta tyhjät panoslippaat ja ainakin kahden sotilaan haavoittuminen luodeista kertovat muuta.

 

On pelkkää propagandaa nimittää Gazan saarron rikkomista yrittänyttä laivuetta inhimillisen avun tuojiksi. Israel oli tarjonnut laivueen järjestäjille mahdollisuutta laskea maihin Ashdodiin, jossa lasti olisi tarkastettu aseiden varalta ja lähetetty maitse eteenpäin. Tähän järjestelyyn ei kuitenkaan suostuttu. Laivueen järjestäjän Greta Berlinin sanoin: "Tämän matkan tarkoitus ei ole jakaa humanitaarista apua, sen tarkoitus on murtaa Israelin saarto."

 

Ennen kuin parutaan Gazan saarron purkamista, kannattaa muistuttaa mieleen, miksi Gaza on saarroksissa. Jos Hamas lakkaisi ampumasta ohjuksia, tilanne normalisoituisi tuota pikaa. Onko sotaakäyvän maan brutaalia valvoa rajojaan?

 

Merisaarto aseellisen konfliktin aikana on kansainvälisen lain mukainen toimenpide, joka voidaan toteuttaa myös kansainvälisillä vesillä. Saarron murtaminen tai sen yrittäminen on rikos, ja saartoa loukkaavalle alukselle on luvallista hyökätä.

 

"Maailmanparantajat" olivat valmistautuneet taistelemaan, ja he aloittivat väkivallan israelilaissotilaiden toimiessa itsepuolustukseksi. Niinpä laivueen järjestäjät ja matkustajat ovat vastuussa kuolonuhreista, ei Israel. Sopii todellakin kysyä: Kumpi osapuoli onkaan "luonut entistä vihamielisemmän ilmapiirin" eikä halua rauhaa?

 

P.S. Jos turkkilaiset ovat Israelin ystäviä, miten käyttäytyvät sen viholliset?

 

Mirjami Vähäkangas

Turku

 Copyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO