www.takeapen.org 07/12/2023 01:48:28
  _search_fin
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Kansalaisjärjestö saa ansaitsematonta huomiota sotilaiden mustamaalaamisesta

Israel-raportti 17. heinäkuuta 2009

Word of Life Israel

 

Israelilainen kansalaisjärjestö nimeltä Breaking the Silence julkaisi keskiviikkona raportin, jossa se väitti todistavansa Gazan Valettu lyijy -operaatiossa viime talvena taistelleiden sotilaiden syyllistyneen vakaviin kansainvälisen lain ja ihmisoikeussäädösten rikkomuksiin. Raportin mukaan palestiinalaisia käytettiin ihmiskilpinä ja lähetettiin taloihin sisään katsomaan, oliko ne ansoitettu tai oliko niissä aseistautuneita terroristeja.

 

Israelin puolustusvoimat IDF reagoi raporttiin kielteisesti ja sanoi, ettei todistuksia voi tarkistaa eikä todentaa. IDF:n tiedottaja lisäsi, että raportti perustuu nimettömiin ja yleisiin todistuksiin. Mainituista sotilaista ei anneta mitään tunnistetietoja, sotilasarvoa eikä yksikköä. Mitään aikaa tai paikkaa ei mainita, eikä tarinan uskottavuuden tarkistamiseksi ole tehty mitään. Useimmissa kertomuksissa todistaja ei ole nähnyt oletettuja rikkomuksia, vaan kertoo jotakin, mitä hän on kuullut. Ja loppujen lopuksi ei ole edes selvää, onko lausunnon antanut henkilö todellakin sotilas, vai onko hän keksinyt tarinan.

 

IDF:n tiedottaja myönsi, että tapahtui kyllä yksittäisiä tapauksia, joissa "taisteluihin osallistumattomille henkilöille aiheutui tahatonta harmia operationaalisten virheiden seurauksena". Sellaisia virheitä todennäköisesti tapahtuu mutkikkaissa taistelutilanteissa kuten Gazan alueella, sanoi tiedottaja lopuksi.

 

Kommentti:

Kansalaisjärjestöjen toimintaa valvova elin NGO Monitor on tehnyt raportin Breaking the Silence -järjestöstä, missä paljastuu, että tämä pieni järjestö on suuressa määrin poliittinen ja sitä rahoittaa mm. Euroopan unioni. Järjestö esittelee tosiasioita selektiivisesti ja asiayhteyden ulkopuolella edistääkseen erittäin poliittista ohjelmaansa, jossa pidetään Israelin läsnäoloa Juudeassa ja Samariassa (Länsirannalla) laittomana ja moraalittomana. Todistuksiin liittyvien metodologisten ongelmien lisäksi - kuten IDF edellä huomautti - pitää myös asettaa kyseenalaisiksi raportin taustalla olevat motiivit sinänsä, koska raportin on esittänyt järjestö, jonka ohjelma on hyvin erityislaatuinen.

 

Gazassa Israelin sotilaat sitä paitsi taistelivat sellaista vihollista vastaan, joka jättää kansainvälisen lain täysin huomiotta ja jopa käyttää sitä omiin tarkoitusperiinsä. Hamasin metodissa asetetaan Israelin sotilaat tarkoituksellisesti moraalisten valintojen eteen taistelutilanteissa. Sotilaiden pitää usein tehdä nopeita ratkaisuja vaikeissa oloissa, ja jos he epäröivät sekunninkaan, se vaarantaa heidän oman henkensä. Olisi ihme, jollei sellaisissa olosuhteissa tehtäisi yhtään virheitä.

 

IDF kehottaa kaikkia niitä sotilaita, joilla on yksityiskohtaisia todistuksia rikkomuksista, tai oletetuista rikkomuksista, astumaan esiin, jotta tapaukset voidaan tutkia. IDF haluaa parantaa toimintaansa, ja siinä kritiikki on tärkeä tekijä. Tässä yhteydessä on kuitenkin tärkeää olla kadottamatta oikeaa perspektiiviä. Kun IDF tekee kaikkensa taistellakseen moraalisten sääntöjen mukaan ja välillä epäonnistuu, Hamas ja muut sen kaltaiset tahot eivät välitä säännöistä lainkaan. Käyttämällä suurennuslasia Israelin kohdalla ja jättämällä huomiotta Hamasin käytöksen maailma tekee moraalisuudelle karhunpalveluksen. Sellainen käytäntö takaa Hamasin moraalittomien toimien jatkumisen.Copyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO