Nyt on aika vaatia YK:ta tutkimaan Hamasin sotarikokset ja sen vastuu siviileille molemmilla puolilla aiheuttamastaan kärsimyksestä ja vaaroista.
Hyvät Take a Penin jäsenet!
24.1.2009
Israelia ollaan jälleen viemässä YK:n ihmisoikeusneuvostoon tuomittavaksi:
"Genevessä toimiva YK:n ihmisoikeusneuvosto on päättänyt selvittää, ovatko Israelin joukot syyllistyneet sotarikoksiin Gazassa. Neuvosto piti erityisistunnon alueen tilanteesta tammikuun alkupuolella." 1)
Nyt on aika vaatia YK:ta tutkimaan Hamasin sotarikokset ja sen vastuu siviileille molemmilla puolilla aiheuttamastaan kärsimyksestä ja vaaroista. Tässä linkissä voi lukea Take a Penin johtajan Endre Mozeksen kirjoittaman vetoomuksen YK:n pääsihteerille Ban Ki-moonille:
http://www.takeapen.org/Takeapen/Templates/showpage.asp?DBID=1&LNGID=16&TMID=84&FID=1452
Vetoomuksen voi käydä allekirjoittamassa tässä linkissä:
http://www.petitiononline.com/tap12009/
YK:n ihmisoikeuskomissio on kaikkea muuta kuin tasapuolinen ja luotettava elin tutkimaan Gazan sotarikoksia. Yli neljäsosa YK:n ihmisoikeuskomission 40 vuoden aikana hyväksymistä valtion tekemiä ihmisoikeusloukkauksia koskevista päätöslauselmista on suunnattu Israelia vastaan. Samainen komissio ei ole hyväksynyt ainoatakaan päätöslauselmaa esimerkiksi vuosikymmeniä kestäneestä 1,3 miljoonan ihmisen siviili- ja poliittisen oikeuksien polkemisesta Kiinassa, miljoonan naispuolisen vierastyöläisen pitämisestä Saudi-Arabiassa miltei orjina tai silmittömästä rasismista, joka on saattanut 600 000 ihmistä Zimbabwessa nälkäkuoleman partaalle.
Toukokuussa 2006 valittuun uuteen komissioon otettiin jäseneksi edelleen sellaisia vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyviä maita kuin Algeria, Kiina, Kuuba, Pakistan ja Saudi-Arabia. Tällaiset jäsenet ovat rutiininomaisesti estäneet heidän omien ihmisoikeuksia loukkaavien käytäntöjensä käsittelyn komissiossa ja sen sijaan käyttäneet asemaansa hyökkäyksiin Israelia vastaan. Ainoastaan Israel on suljettu pois YK:ssa pidettävistä tärkeistä alueellista ihmisoikeuskomission ryhmäkokouksista.
Nykyinen komissio antoi ensimmäisen toimintavuotensa aikana 12 päätöslauselmaa ihmisoikeusloukkauksista: 9 oli yksipuolisesti Israelin tuomitsevia ja kolme pehmeämmin muotoiltua ei-tuomitsevaa lauselmaa Sudanista. Samana aikana komissio ei antanut yhtään päätöslauselmaa 19:sta niistä 20:sta ihmisoikeustilanteesta, jotka Freedom House -tutkimuslaitos oli luokitellut pahimmiksi: tilanteet Valko-Venäjällä, Burmassa, Kiinassa, Tiibetissä, Norsunluurannikolla, Kuubassa, Päiväntasaajan Guineassa, Eritreassa, Laosissa, Libyassa, Länsi-Saharassa, Pohjois-Koreassa, Tsetseniassa, Saudi-Arabiassa, Somaliassa, Syyriassa, Turkmenistanissa, Uzbekistanissa ja Zimbabwessa.
Israelin lisäksi komissio otti tuona aikana kantaa vain Sudanin tilanteeseen, jonka suhteen se vältti edes mainitsemasta ihmisoikeuksien loukkaamista ja valitsi sanamuodoksi vain "huolen ihmisoikeustilanteesta ja humanitaarisesta tilanteesta Sudanissa". Sen sijaan Israelia käsitellessään komissio on jyrkkäsanaisesti tuominnut Israelin ja jättänyt järjestelmällisesti täysin huomiotta palestiinalaisten väkivallan.2)
Lähteet:
Suomen Take a Pen
|