www.takeapen.org 03/12/2023 02:43:06
  _search_fin
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Vuosien Tuskaa Gazan Laidalla

julkaistu Helsingin Sanomissa 5.1.2009

Tämän vuoden lokakuussa sain 60 muun suomalaisen kanssa vierailla Jerusalemin Hineni-keskuksessa. Keskuksessa autetaan terroristien uhreja ja ohjusiskujen kohteeksi joutuneita nuoria kuntoutumaan takaisin mahdollisimman normaaliin elämään.

 

Kaksi israelilaisnuorta kertoivat elämästään Sderotin kaupungissa. 17000 asukkaan Sderot sijaitsee aivan Gazan rajan tuntumassa. Kaupungin ystävällistä ilmapiiriä ovat rikkoneet jo yli seitsemän vuoden ajan päivittäiset (ajoittain useat kymmenet) raketti-iskut Gazan kaistalta. Ainut tavoite mahdollisimman suuren siviiliväestön vahingoittaminen, nuoret naiset kertovat rauhallisella äänellä. Hälytyksen tullessa 20 sekunnissa on ehdittävä ottaa pikkuveli tai -sisko mukaan ja juostava pommisuojaan. Hälytys voi tulla mihin vuorokauden aikaan tahansa. Perheiden elämää on vuosien ajan leimannut pelko, uni on katkonaista eikä syömäänkään voi keskittyä rauhassa.

 

Monet kärsivät posttraumaattisista oireista pitkään. Punainen väri muistuttaa läheisen ihmisen ruumiin kappaleista kotipihalla. Lohduttavaa oli kuitenkin nähdä ja kuulla kuinka Hineni-keskuksessa erilaisten terapioiden (urheilu-, musiikki-, taide-) avulla on saatu nuoriin tulevaisuuden uskoa.

 

Seija SarkkinenCopyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO