www.takeapen.org 07/12/2023 02:11:05
  _search_fin
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Israelin toimet Gazassa ovat oikeutettuja kansainvälisen lain mukaan

Alan M. Dershowitz

Israelin toimet Gazassa ovat oikeutettuja kansainvälisen lain mukaan ja Israelia tulisi kiittää sen itsepuolustuksesta terrorismia vastaan. Yhdistyneiden kansakuntien peruskirjan artikla 51 sallii jokaiselle maalle oikeuden itsensä puolustamiseen aseistettuja hyökkäyksiä vastaan. Ainoa rajoitus, jonka kansainvälinen laki asettaa demokratialle on se, että sen toimien täytyy täyttää suhteellisuuden periaate.

 

Israelin lopetettua Gazan miehityksensä Hamas on ampunut tuhansittain raketteja, joiden tarkoituksena on ollut tappaa etelä-Israelin siviilejä. Sderotin asukkailla  jotka ovat saaneet kestää iskujen suurimman voiman on keskimäärin 15 sekuntia juosta suojaan, kun raketti on laukaistu. Vaikka tarkoituksellinen siviileihin kohdistettu hyökkäys on sotarikos, Sderotiin ampuvat terroristit ovat niin ylpeitä teoistaan, että he kirjoittavat nimensä aseisiinsa.

 

Kun Barack Obama vieraili Sderotissa tänä kesänä ja näki näiden rakettien jäänteitä, hän reagoi sanomalla, että jos hänen kaksi tytärtään olisivat raketeille alttiina kodissaan, hän tekisi kaiken voitavansa sellaisten hyökkäysten lopettamiseksi. Hän ymmärtää, kuinka terroristit käyttävät demokratioiden moraalia hyväkseen.

 

Äskettäisessä tapauksessa, jonka minulle kertoi Israelin ilmavoimien entinen komentaja, Israelin tiedustelupalvelu sai selville, että erään perheen taloa Gazassa käytettiin rakettien valmistamiseen. Israelin armeija antoi asukkaille 30 minuuttia aikaa lähteä. Sen sijaan talon omistaja soitti Hamasille, joka lähetti talolle vauvoja kantavia äitejä. Hamas tiesi, ettei Israel ikinä ampuisi taloon, jossa oli siviilejä. He tiesivät myös, että jos Israelin viranomaiset eivät saisi tietää, että talossa oli siviilejä ja ampuisivat sitä kohti, Hamas saisi propagandavoiton esittelemällä kaikki kuolleet. Israel ei ampunut. Hamasin raketit, joita ihmiskilvet olivat suojelleet, käytettiin sitten Israelin siviilejä vastaan.

 

Tämä halveksittava taktiikka  hyökkäysten kohdistaminen Israelin siviileihin piileksimällä Palestiinan siviilien takana  voi toimia vain moraalisten demokratioiden kohdalla, joille siviiliuhrien minimoiminen on hyvin tärkeä asia. Ne eivät koskaan toimi sellaista moraalikoodia vailla olevien maiden kohdalla kuten Venäjä, jonka armeijalla on vain vähän estoja niiden siviilien tappamiseen, joiden joukossa vihollisen taistelijat piileskelevät.

 

Väite siitä, että Israel on rikkonut suhteellisuuden periaatetta vastaan  tappamalla enemmän Hamasin terroristejä kuin Hamasin raketit ovat tappaneet Israelin siviilejä  on absurdi. Ensinnäkään ei ole mitään laillista samanvertaisuutta tarkoituksellisen viattomien siviilien tappamisen ja tarkoituksellisen Hamasin taistelijoiden tappamisen välillä. Sodan lakien mukaan minkä tahansa taistelijoiden määrän tappaminen on oikeutettua vaikka vain yhden viattoman siviilin tappamisen estamiseksi. Toiseksi suhteellisuutta ei mitata todella kuolleiden siviilien määrällä vaan sen riskin määrällä, jolle heidät on altistettu. Tätä kuvaa se mitä tapahtui tiistaina, kun Hamasin raketti asui päiväkotiin BerShevassa, vaikka siellä ei silloin ollut lapsia. Kansainvälisen lain mukaan Israelin ei tarvitse sallia sitä, että Hamas pelaa venäläistä rulettia sen lasten elämällä.

 

Sillä välin kun Israel asentaa varoitusjärjestelmiä ja rakentaa pommisuojia, Hamas kieltäytyy tekemästä niin täsmälleen siksi, että se haluaa maksimoida Israelin hyökkäyksissä vahingossa kuolleiden palestiinalaisten siviilien määrän. Hamas tietää kokemuksesta, että jopa pieni määrä vahingossa kuolleita palestiinalaisia siviilejä saa aikaan katkeran Israeliin kohdistuvan tuomion monien taholta kansainvälisessä yhteisössä. Myös Israel ymmärtää tämän. Se menee äärimmäisen pitkälle vähentääkseen siviiliuhrien määrää  jopa luopumalla laillisista kohteista, jos ne ovat liian lähellä siviilejä.

 

Ennen kuin maailma tunnistaa sen, että Hamas syyllistyy kolmeen sotarikokseen  Israelin siviilejä kohtaan hyökkääminen, palestiinalaisten siviilien käyttäminen ihmiskilpinä ja Yhdistyneiden kansakuntien jäsenvaltion tuhoamisen pyrkiminen  ja että Israel toimii itsepuolustukseksi ja sotilaallisesta pakosta, konflikti jatkuu.

 

Alan Dershowitz on Harvardin lainopin professori. Hänen viimeisin kirjansa on The Case Against Israels Enemies (Wiley, 2008)Copyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO