www.takeapen.org 28/11/2023 11:10:29
  _search_fin
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Pyhän maan kenraalit

Kritiikkiä TV 2:n lähettämästä dokumentista

13.4.2004

 

TV2:n Dokumenttiprojekti ( http://www.yle.fi/d-projekti/ ) esitti hiljaisella viikolla 7.-9.4.2004 klo 22.05 kolmiosaisen ohjelman "Pyhän maan kenraalit", joka käsitteli Moshe Dayanin, Jitzhak Rabinin ja Ariel Sharonin kehitystä sotilaista poliitikoiksi.

 

"Dokumentissa" selitettiin, kuinka juutalaiset ovat ryövänneet palestiinalaisten maan ja työntävät heitä yhä ahtaammalle. Ympäröivien arabimaiden Israelin-vastaisten sotatoimien vaikutusta palestiinalaisiin ei käsitelty. Ohjelmassa annettiin ymmärtää vain arabien olevan alkuperäisiä satoja vuosia alueella eläneitä asukkaita, juutalaisten asumisesta maassa Turkin ottomaanikaudella ei mainittu sanakaan. Vain juutalaiset olivat siirtolaisia ja arabien siirtolaisuudesta Palestiinaan ei mainittu mitään. Myöskin juutalaisten tekemiä hyökkäyksiä korostettiin, mutta arabien tekemiä veritekoja laimennettiin. Juutalaissiirtolaisten maaostoista ei mainittu mitään. Kaikki Israelin käymät sodat olivat tietenkin Israelin itsensä syytä - huolimatta siitä, että arabit eivät voi periaatteesta hyväksyä Israelin valtion olemassaoloa, käyttäytyi Israel miten hyvänsä.

 

Viimeinen osa oli ehdottomasti pahin. "Dokumentin" mukaan Israel tappoi tuhansia siviilejä pommituksillaan Libanonissa, mutta PLO:n aiheuttamasta hävityksestä ja verilöylyistä ei paljoakaan mainittu. Sharonin menestys politiikassa "todistaa", etteivät israelilaiset välitä siitä, mitä arabeille tapahtuu, vaikka samassa ohjelmassa kerrottiin Israelin historian suurimman mielenosoituksen protestoineen Israelin osuutta Sabran ja Shatilan verilöylyyn. Missä arabimaassa sadattuhannet lähtisivät kadulle vastustamaan väkivaltaa juutalaisia vastaan? Operaatio Suojamuurin aikana keväällä 2002 Israel kuulemma tuhosi täysin Jeninin, vaikka Israelin armeijan ottamat valokuvat

 

http://www.mfa.gov.il/MFA/MFAArchive/2000_2009/2002/4/Aerial+Photographs+of+Jenin.htm

 

tuhon rajoittuneen pienelle alueelle.

 

Nykyinen intifadakin johtui dokumentin mukaan Sharonin käynnistä Al Aksan moskeijassa. Sharon ei kuitenkaan Temppelivuorella käydessään mennyt sisälle moskeijaan ja oli saanut vierailuun luvan niin temppelialueen muslimiviranomaisilta (wakf) kuin palestiinalaisten turvallisuuspäälliköltä Jibril Rajoubiltakin. Intifadaa oli suunniteltu ainakin vuoden, siis jo ennen kuin Jasser Arafat oli hylännyt Ehud Barakin rauhantarjouksen kesällä 2000.

 

Ehud Barak on hänkin "Pyhän maan kenraali", mutta häntä ei kelpuutettu ohjelmaan. Ohjelmantekijät väittivät Länsirannan ja Gazan "miehityksen" sekä siirtokuntien olevan syypäitä konfliktiin ja "unohtivat", että Barak tarjoutui purkamaan siirtokunnat ja vetäytymään palestiinalaisalueilta. Samansuuntaisia tarjouksia on tehnyt myös Sharon.

 

Suomen Take a PenCopyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO