www.takeapen.org 28/11/2023 12:56:16
  _search_fin
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Joulu Betlehemissä

Krittiikkiä Leena Reikon raporteista

25.12.2005

 

Tiedotusvälineiden jouluperinteeseen kuuluu kertoa joulunvietosta Jeesuksen syntymäkaupungissa ja kuinka Israel tekee palestiinalaisten ja vierailevien kristittyjen elämän vaikeaksi. Perinnettä on noudatettu tänäkin vuonna laajalti, esim. Leena Reikon raporteissa ja Kotimaassa (http://www.ejulkaisu.fi/cgi-bin/linnea/linnea.pl?customer=kotimaa&document=00014879), siksi on tarpeen oikaista muutamia väittämiä ja muistuttaa asioista, jotka jätetään mainitsematta.

 

Betlehemiä ei ole ympäröity aidalla. Turva-aita on ainoastaan Jerusalemin puoleisella rajalla ja lähellä "vihreää linjaa" (1949 aselepolinjaa). Vain pieni osa aidasta on betonimuuria, sen tarkoitus on estää terroristeja ampumasta ohi ajavia autoilijoita. Aidasta löytyy lisää tietoa osoitteessa http://www.take-a-pen.org/suomi/CFA/CFA19.2.2003_Fi.html

 

Joulun aikaan armeija ei tarkasta kaikkia Betlehemiin meneviä ja sieltä tulevia turistibusseja vaan suorittaa ainoastaan pistokokeita helpottaakseen turistien joulunviettoa. Israel ottaa tämän turvallisuusriskin siitä huolimatta, että puolet viime vuonna terrori-iskuissa kuolleista sai surmansa Betlehemistä Jerusalemiin tulleiden terroristien iskuissa. Israel on myös rakentanut 8 miljoonaa dollaria maksaneen Raakelin rajanylityspaikan helpottaakseen Betlehemiin matkustamista.

 

Betlehemin talous on parantunut huomattavasti viime aikoina: turistien määrä on kaksinkertaistunut viime vuodesta, tekstiilien tuotanto on kasvanut 50 %, kiven ja marmorin vienti 40 %.

 

Betlehemin kristityillä on tietenkin ongelmia, mutta Israel ei ole ainoa syyllinen. Palestiinalaiskristityt Betlehemissä ja muuallakin ovat usein joutuneet muslimien hyökkäysten kohteeksi. Terroristit ovat esim. käyttäneet Beit Jallan kristittyjä ihmiskilpinä ampuessaan Gilon kaupunginosaan Jerusalemissa, keväällä 2002 he valloittivat Betlehemin Syntymäkirkon kuukaudeksi ja tämän vuoden syyskuussa raivostuneet muslimit riehuivat Taibessa tuntikausia tuhoten kristittyjen omaisuutta. Tarkempia tietoja muslimien väkivallasta löytyy englanniksi osoitteista

 

http://www.honestreporting.com/articles/45884734/critiques/Anti-Christian_Pogrom_in_the_West_Bank.asp

 

ja

 

http://www.jcpa.org/christian-persecution.htm

 

Vuosina 1994-2003, jolloin Betlehem oli palestiinalaishallinnon alaisuudessa eikä turva-aitaa ollut vielä rakennettu, Betlehemistä muutti pois 10 000 kristittyä. Samalla kun palestiinalaisalueilla elävien kristittyjen määrä vähenee, kristittyjen määrä Israelissa kasvaa.

 

Suomen Take a PenCopyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO