www.takeapen.org 29/11/2023 06:51:41
  _search_fin
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Helsingin sanomien ”Vihan muuri” –sarja

11.5.2004

 

Helsingin sanomien sarja "Vihan muuri" (Jussi Vuotila, HS 9.5., 7.5. ja 29.4.) käsittelee Israelin turva-aitaa. Sarjassa haastateltiin useita palestiinalaisia, joiden maata tai omaisuutta sijaitsee turva-aidan reitillä. Jutussa väitetään, että israelilaiset rakentavat turva-aitaa laajentaakseen maitaan ("...Israelin viranomaiset, jotka haluavat laajentaa miehittämäänsä Itä-Jerusalemia edelleen", kappale 2). Israelin viranomaiset ovat nimenomaan selittäneet, että turva-aita ei ole raja-aita vaan rakennelma, joka on tehty terroristeja vastaan ja joka on purettavissa, mikäli olosuhteet muuttuvat, ja että pysyvistä rajoista sovitaan rauhanneuvotteluissa.

 

Edelleen HS kertoo, että palestiinalaisen Ali Ayadin viimeiset vuodet ovat olleet "jatkuvaa oikeustaistelua Israelin byrokraattien ja asevoimien valloitushaluja vastaan". Väitetään Israelin hallituksen päättäneen eristää palestiinalaisalueet "terroritoiminnan ehkäisemiseksi", mutta että "palestiinalaisten mielestä kysymys ei suinkaan ole turvallisuudesta vaan yrityksestä liittää yhä uusia maa-alueita Israeliin kuten Jerusalemin alueella nyt tapahtuu."

 

Tässä on jälleen nähtävissä yksi Helsingin sanomien jatkuvasti käyttämä tapa: Jos Israelin kannoille annetaan edes hiukan tilaa, ne sijoitetaan lainausmerkkeihin, joka korostaa niiden subjektiivisuutta ja sitä että ne ovat vain kiistan osapuolen mielipide, kun taas palestiinalaisväitteet ovat ilman lainausmerkkejä, jolloin ne saavat objektiivisemman sävyn ja ikään kuin edustavat todellisuutta eivätkä kiistan osapuolen näkemystä. Kuitenkin esimerkiksi tässä nimenomaisessa tapauksessa on tilastojenkin perusteella ilmiselvää, että Israelin huoli turvallisuudesta ei ole mikään todellisuuteen pohjautumaton väite, joka on keksitty vain maan haltuun ottamisen tekosyyksi.

 

Koko juttusarja edustaa tätä samaa linjaa - Israel rakentaa muuria, jota se väittää "turva-aidaksi", mutta jonka todellinen tarkoitus on laajentaa Israelin maa-alueita palestiinalaisten kustannuksella. Kerrotaan aidan aiheuttamista menetyksistä ja hankaluuksista palestiinalaisille, mutta aidan rakentamisen todellisista syistä ja palestiinalaisterrorin uhreista vaietaan täysin.

 

Syyskuussa 2000 alkaneen uuden terroriaallon israelilaisuhrien lukumäärä oli huhtikuun 2004 tilastojen mukaan 6270. Näistä n. 900 on kuolleita ja loput vammautuneita. Vuonna 2003 tehtiin israelilaiskohteita vastaan 3838 terrorihyökkäystä, joissa sai surmansa 213 israelilaista. Terrori koskettaa laajoja ihmisjoukkoja henkilökohtaisesti perheenjäsenen, sukulaisen, ystävän tai työtoverin kuoleman tai vammautumisen kautta. Juttusarjassa käsitellään turva-aidan aiheuttamia ikävyyksiä palestiinalaisille - koulumatkojen vaikeutumista, palestiinalaisnuorten oloa kuin avovankilassa, kun eivät pääse enää vapaasti liikkumaan israelilaisissa nuorten menopaikoissa Tel Avivissa ja muualla (HS 29.4.), Israelissa olevien työpaikkojen menettämistä ym. Missään kohtaa palstatilaa eivät saa israelilaislapset, jotka joutuvat kulkemaan koulumatkoja panssaroiduissa ajoneuvoissa palestiinalaisterrorin takia, israelilaisnuoret, jotka ovat joutuneet palestiinalaisten itsemurhaiskijöiden uhreiksi koulumatkoillaan tai vapaa-ajallaan, israelilaisperheet, jotka ovat joutuneet palestiinalaistenterroristien ampumiksi maanteillä ajaessaan, saati että palestiinalaisterrorin vaikutuksia israelilaisyritysten toimintaan ja Israelin talouteen yleisemminkin yritettäisiin mitenkään pohtia.

 

Vuonna 2003 12% Jerusalemin yrityksistä lopetti toimintansa ja irtisanoi n. 2100 työntekijää. Lisäksi n. 3000 yritystä (30%) Jerusalemissa on hyvin suurissa vaikeuksissa ja lopetusuhan alla lähinnä terrorismin seurauksena. Israelin sosiaaliviranomaisten mukaan yli miljoona israelilaista elää köyhyysrajan alapuolella, ja suoranaista aliravitsemustakin esiintyy.

Vihan muuri - sarjassa haastateltujen palestiinalaisten kohtaamien vaikeuksien alkuperäisenä aiheuttajana ei ole turva-aita, vaan terrorismi, jota vastaan Israelin täytyy yrittää suojata kansalaisiaan! Helsingin sanomien juttusarja keskittyy syyttämään sitä, mikä on vain seuraus - turva-aitaa - ja vaikenee täysin siitä, mikä on ongelmien syy - palestiinalaisterrorista.

 

Suomen Take a PenCopyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO