www.takeapen.org 29/11/2023 08:09:39
  _search_fin
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Helsingin sanomat ”Beetlehemin muurista”

24.2.2003

 

Helsingin sanomat julkaisi keskiviikkona 19.2.2003 artikkelin "Israelin tekemä muuri jakaa palestiinalaisten Beetlehemin". Artikkelissa kerrotaan Israelin rakentamasta turvamuurista Beetlehemin ja Jerusalemin rajalla sijaitsevan Raakelin haudan ympärille ja väitetään, että Beetlehemin palestiinalaiset asukkaat kokevat olevansa vaarassa Israelin armeijan lisääntyneen läsnäolon takia Raakelin haudan luona. Lisäksi siteerataan tutkimuslaitoksen johtajaa Jad Isacia, joka väittää Beetlehemin olevan nyt "Beetlehemin getto" Israelin rakentaman muurin takia.

 

Palestiinan itsehallinto on rikkonut Oslon sopimuksessa allekirjoittamaansa sitoumusta taata vapaa uskonnon harjoittaminen pyhillä paikoilla. Juutalaisten pyhiä paikkoja - kuten Joosefin hauta Nablusissa ja Jerikon synagooga - on vandalisoitu ja tuhottu PA:n poliisien silmien alla. Viimeisen intifadan aikana Raakelin hauta - joka on yksi juutalaisuuden pyhimmistä paikoista - on ollut jatkuvasti palestiinalaisten sala-ampujien kohteena, ja juutalaisten rukoilijoiden on täytynyt mennä sinne panssaroiduissa linja-autoissa. Turvamuuri on rakennettu todellakin näiden ihmisten uskonnonvapauden turvaksi.

 

Helsingin sanomien siteeraus "Beetlehemin getosta" on esimerkki tiedotusvälineiden käyttämästä valheellisesta moraalisesta rinnastamisesta. Länsimaista juutalaisvainoista kolkuttavaa omaatuntoa ilmeisesti yritellään rauhoittaa haluamalla nähdä Israelin toimivan yhtä pahasti kuin juutalaisia on kohdeltu Euroopassa.

 

Juutalaiset pakotettin uskonnollisista ja rasistisista ennakkoluuloista johtuen Euroopassa vuosisatojen ajan elämään muusta yhteiskunnasta eristetyissä ahtaissa getoissa. Missään tapauksessa ei ollut syynä se, että juutalaiset olisivat uhanneet muun väestön henkeä, sala-ammuskelleet tai yllyttäneet lapsiaan ja nuoriaan murhaamaan ei-juutalaisia. Beetlehemiin rakennettu turvamuuri suojaa n. 0,14 neliökm:n suuruista aluetta Beetlehemin ja Jerusalemin rajalla, ja se on rakennettu juutalaisten rukoilijoiden hengen suojaamiseksi.

 

Tiedotusvälineet pyrkivät jatkuvasti antamaan kuvaa Israelista rasistisena ja uskonnollisen ylemmyydentunnon riivaamana valtiona. Israelissa asuu suuri arabivähemmistö (n.20% väestöstä), jolla on samat oikeudet kuin juutalaisella valtaväestöllä ja jonka ei todellakaan täydy asua juutalaisvaltiossa henkensä uhalla. Huolimatta siitä, että juutalaisasutus monilla paikoin Gazassa ja Länsirannalla on ikivanhaa, esimerkiksi Gazan kaupungissa, Hebronissa ja Nablusissa juutalaisasutus on ollut katkeamatonta aina 1200-luvulta 1900-luvulle asti, palestiinalaiset eivät halua hyväksyä juutalaisvähemmistöä omaan kaavailtuun valtioonsa. Sen sijaan juutalaisasutus palestiinalaisalueilla nostetaan sekä palestiinalaisten edustajien että median välityksellä tärkeimmäksi rauhan esteeksi ja nähdään jopa oikeutuksena israelilaisten hengen uhkaamiseen sekä Palestiinan itsehallinnon alueella että Israelin kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä.

 

Suomen Take A PenCopyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO