www.takeapen.org 29/11/2023 06:27:21
  _search_fin
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Helsingin sanomien ja Hufvudstadsbladetin yksipuolinen raportointi raketti-iskuista Israeliin

30.12.2005

 

Gazan pohjoisosasta tyhjennetyistä juutalaiskylistä on palestiinalaishallinnon alaisuudessa terroristien toiminnan keskuksia, joista Israelin rajaa lähellä olevia asutuskeskuksia terrorisoidaan jatkuvalla rakettitulella. Hufvudstadsbladet väheksyi palestiinalaisterroristien toimintaa väittämällä, että raketit ovat "pieniä ja tehottomia ja aiheuttavat harvoin isompaa vahinkoa, mutta voivat mutkistaa pääministeri Sharonin vaalikampanjaa." Helsingin sanomat kutsuu raketteja vähättelevästi "kotitekoisiksi" (HS 29.12.05).

 

Rakettituli on kuitenkin kohdalle osuessaan tappavaa. Sderotissa kaksi lasta kuoli syyskuussa 2004, ja viime heinäkuussa israelilainen nainen kuoli Gazan pohjoispuolella sijaitsevassa israelilaisessa pikkukaupungissa. Israelin iskua keksiviikkona 28.12.05 edelsi huomattava tulitus, kahden päivän aikana 10 rakettia ammuttiin Israelin puolelle. Yksi näistä raketeista osui aivan lähelle päiväkotia, jossa lapset vanhempineen ja hoitajineen viettivät hanukkajuhlaa.

 

Myös Pohjois-Israelia terrorisoivat järjestöt ovat viime päivinä lisänneet rakettitulta Israelin pohjoisiin kyliin. Yksin tiistaina 27.12. Pohjois-Israeliin ammuttiin Libanonista 9 rakettia. Helsingin sanomat uutisoi näitä tapahtumia 29.12. kahden otsikon alla: "Israel pommitti Gazaan luomaansa puskurivyöhykettä" ja "Israel iski palestiinalaiskohteisiin lähellä Beirutia". Tällainen otsikointi on esimerkki lehdistön epätasapuolisuudesta ja otsikoiden välityksellä luoduista vääristä mielikuvista, koska siten tarkoituksellisesti ja epätodenmukaisesti luodaan mielikuva Israelista väkivallan aloittajana ja iskijänä. Oikeudenmukaisempi otsikointi olisi ollut esimerkiksi: "Palestiinalaiset ja islamilaiset terrorijärjestöt pommittivat rakettitulella Israelia Libanonin rajalta ja Gazasta, Israelin armeija teki vastaiskun."

Sen sijaan että lehdet kirjoittavat Israelin Pohjois-Gazaan luomasta puskurivyöhykkeestä (tai kuten Hufvudstadsbladet kirjoittaa "Vain kolme kuukautta Gazasta vetäytymisensä jälkeen Israel puuttuu jälleen palestiinalaisten alueeseen") -  ne voisivat kirjoittaa siitä, kuinka palestiinalaisterrorijärjestöt ovat ottaneet Israelin tyhjentämät Pohjois-Gazan siirtokunnat käyttöön Israelin vastaiseen terroritoimintaansa, johon kuuluvat viimeaikaiset raketti-iskut.  Israelin julistama puskurivyöhyke tarkoittaa käytännössä sitä, että Israelin armeijan tiedottaja varoitti palestiinalaista siviiliväestöä liikkumasta alueella, jolle se suuntasi iskunsa näitä terrorikohteita vastaan.

 

Terroritilastoa vuodelta 2005:

- 2 990 israelilaiskohteita vastaan tehtyä terrori-iskua

- 377 Israeliin laukaistua Kassam-rakettia

(määrä kasvoi vuodesta 2004, jolloin niitä laukaistiin 309)

- 40-60 terrori-iskujen varoitusta joka kuukausi

- 45 israelilaista kuolonuhria  - näistä 37 oli siviiliä ja 23 kuoli itsemurhaiskuissa

- 406 israelilaista vammautui tai haavoittui terrori-iskuissa (näistä 302 oli siviiliä)

- 7 onnistunutta itsemurhaiskua, samaan aikaan Israelin turvallisuusviranomaiset pidättivät 160 itsemurhaiskua aikonutta Länsirannalla

- suurimmat terrori-iskut vuonna 2005:

12.7. itsemurhaisku Netanjassa, 5 kuollutta ja 90 haavoittunutta

28.8. Hamasin itsemurhaisku Beershebassa

26.10. Islamilaisen jihadin itsemurhaisku Haderassa, 6 kuollutta ja 55 haavoittunutta

 

Lähde: Israel Prime minister's office

Suomen Take a PenCopyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO