www.takeapen.org 29/11/2023 06:56:29
  _search_fin
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Helsingin Sanomat palestiinalaishallituksen boikotoimisesta

30.3.2007

 

Helsingin Sanomissa oli 24.3. ulkomaanosastossa Jussi Vuotilan artikkeli "Israelin hallitus jäämässä yksin hylkimään palestiinalaisten yhteishallitusta". Sekä Yhdysvallat että EU boikotoivat edelleen Hamasia ja ovat rajoittaneet kontaktinsa palestiinalaishallituksen kanssa maltillisimpina pitämiinsä ministereihin. Täytyy myös muistaa, että kolme ehtoa hallituksen tunnustamiselle (Israelin tunnustaminen, terrorismista luopuminen ja palestiinalaishallinnon aiemmin solmimien sopimusten noudattaminen) ovat Lähi-idän kvartetin (USA, EU, YK ja Venäjä) asettamia, ei Israelin.

 

Vuotila vastustaa palestiinalaisten yhteishallituksen boikotointia siitä huolimatta, ettei se täytä Kvartetin ehtoja, sillä "Hanian ministeristö on kaukana ihannehallituksesta, mutta parempia vaihtoehtoja ei ole tarjolla" ja "..Olmertin ei-kanta merkitsee umpikujan jatkumista ja siihen liittyvien synkkien uhkakuvien voimistumista. Näköalattomuus ruokkii ääriaineksia."

 

Vaaleissa, joissa Hamas nousi valtaan, oli maltillisempiakin puolueita, esim. Palestiinan demokraattinen liitto ja Palestiinan kansallinen aloite. Fatahin korruptioon kyllästyneillä palestiinalaisilla olisi siis ollut mahdollisuus äänestää jotain muuta puoluetta kuin Hamasia. Tiedotusvälineemme eivät kuitenkaan kiinnitä huomiota näihin puolueisiin ja saavat Hamasin kannattamisen näyttämään "luonnolliselta" ja "ainoalta loogiselta vaihtoehdolta". Hamas on edelleen väkivaltainen terrorijärjestö, joka kieltäytyy tunnustamasta Israelin oikeutta olla olemassa, joten länsimaiden ei tulisi kannustaa tällaista jyrkkää asennetta tunnustamalla Hanian hallitus.

 

Vuotilan mielestä syy terrorismiin Israelia vastaan on se, että Israel kieltäytyy yhteistyöstä terroristien kanssa. Hänen mainitsemansa "umpikuja" ja "näköalattomuus" johtuvat kuitenkin pitkälti terroristijärjestöjen omasta toiminnasta. Jo vuonna 2000 Israelin silloinen pääministeri Ehud Barak tarjosi palestiinalaisille Länsirannalta ja Gazasta vetäytymistä ja siirtokuntien purkamista, mutta seurauksena oli väkivallan kiihtyminen, toinen intifada. Vuonna 2005, Ariel Sharonin pääministerikaudella, Israel vetäytyi Gazasta, mutta raketti-iskut Gazasta jatkuivat ja Hamas voitti vaalit.

 

Anna Vähäkangas

Suomen Take A Pen



Copyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO