www.takeapen.org 29/11/2023 07:14:28
  _search_fin
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Robert Fiskin vieraskynä Helsingin sanomissa

18.1.2006

 

Helsingin sanomien vieraskynä-palstalla (15.1.2006) The Independent-lehden kirjeenvaihtaja Robert Fisk esitti ajatuksiaan Lähi-idän konfliktin uutisoinnista. Hän peräänkuulutti Lähi-idän kauheuksien kutsumista niiden oikeilla nimillä. Näitä kauheuksia olivat hänen mukaansa Israelin siirtokunnat ja sen rakentama turva-aita.

 

Kyse on laajemmasta tiedonvälityksen ongelmasta, jossa keskeistä on sanavalintojen lisäksi se, mitä ja miten tapahtumien tulvasta kerrotaan ja mitä jätetään kertomatta. Seurauksena on ollut se, että mistään muusta maailmalla käynnissä olevasta konfliktista ei yleisöllä ole yhtä mustavalkoista ja vankkaa käsitystä siitä, kuka on syyllinen.

 

Arabimaailmassa tämä Israelin syyttäminen kaikista ongelmista on tavallista. Eräässä naisten asemaa palestiinalaisalueilla käsittelevässä dokumentissa kysyttiin perheväkivaltaa kokeneilta palestiinalaisnaisilta, millä tavoin heidän tilanteensa voisi parantua. Heidän vastauksensa perheväkivallan ratkaisemiseen oli Israelin miehityksen lopettaminen.

 

Palestiinalaisnuori, joka heittelee kivillä israelilaissotilasta, ei ehkä toimi järjenvastaisesti, mutta on virhe olettaa, että hänen järkeilynsä kulkee samoja ratoja kuin omamme. Hyvin lyhyessä ajassa tuntuu unohtuneen se, miten helposti nuoriin mieliin on istutettavissa yksinkertaistettu kuva hyvästä ja pahasta ja miten helposti eurooppalaisnuoretkin saatiin uskomaan, että paha maailmasta on hävitettävissä tuhoamalla juutalaiset.

 

Vuonna 2001 tehdyn tutkimuksen mukaan yli puolet 6-11-vuotiaista palestiinalaislapsista haaveilee tulevansa isona itsemurhapommittajaksi. Tämä kertoo, minkälaisenkasvatuksen Arafatin hallinnon alaisuudessa kasvanut uusi sukupolvi on saanut - siinä ei ole tietoakaan rauhanomaisesta toisen osapuolen kunnioittamisesta tai pyrkimyksestä rinnakkaineloon.

 

Siirtokuntien nimeäminen yhdeksi Lähi-idän kauheuksista kertoo paljon toimittajan näkökulmasta. Samaan aikaan, kun Israelissa juutalaiset ja arabit elävät rinnakkain ja palestiinalaiset käyvät töissä Israelissa, juutalaisten asuminen Gazassa ja Länsirannalla nähdään "kauheutena" ja juutalaisen tappaminen sen takia, että hän asuu arabialueella, ei ole Fiskin mukaan mieletön terroriteko.

 

Siirtokunta-nimitys ei ole täysin osuva siltäkään kannalta, että Gazassa ja Juudea-Samariassa eli Länsirannalla juutalaisasutus on vuosisatoja vanhaa ja katkesi ainoastaan 20 vuodeksi, jolloin alueet olivat Egyptin ja Jordanian miehittämiä.

 

Koteja siirtokunnat olivat niille Gazasta siirretyille, jotka edelleen asuvat väliaikaismajoituksessa eri puolilla Israelia. Joka uskoo Israelin miehityksen olevan syy palestiinalaisterrorismiin, se unohtaa, että Gazasta ja Länsirannalta Israelina terrorisoitiin myös Kuuden päivän sotaa edeltävinä vuosikymmeninä. Eikä Gazan tyhjentäminen juutalaisista ole tuonut rauhaa sen rajoille, vaan tyhjennetyt juutalaisasutukset ovat viime viikkoina toimineet terroristien tukikohtina, joista Israelin asutuskeskuksiin on ammuttu kymmeniä raketteja.

 

Suomen Take a PenCopyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO