www.takeapen.org 01/12/2023 18:14:45
  _search_fin
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Perhelait Gazassa mahdollistavat 9-vuotiaiden tyttöjen avioliittoon vihkimisen

Naisten oikeuksia ajava Mediterranean women-järjestön raportti

9.11.2006

 

Profeetta Muhammedia pidetään yleisesti islamissa esimerkillisenä ja synnittömänä, joten hänen elämänsä ja tekonsa toimivat periaatteessa pohjana muslimien oikeuskäsitykselle. Muhammedilla oli vaimojensa joukossa 9-vuotias lapsi. Tästä syystä osassa muslimimaailmaa hyväksytään tämän ikäisen tytön ottaminen vaimoksi. Mm. Ajatollah Khomeini antaa 9-vuotiaan tytön naimisesta ohjeita, joita on käännetty suomeksi kirjaan "Ajatollahin ajatuksia".1)

 

Naisten oikeuksia ajava Mediterranean women -järjestön raportin mukaan myös Gazassa 9-vuotiaan tytön naiminen on mahdollista. 2) Raportin mukaan Palestiinan itsehallinnon alueella laki vuodelta 1976 sallii avioliitot 16-vuotiaille pojille ja 15-vuotiaille tytöille. Jo tämä on vastoin YK:n lasten oikeuksien sopimusta, joka määrittelee lapseksi alle 18-vuotiaan henkilön. Kuitenkin Gazan alueella perhelait sisältävät useita poikkeuksia koskien avioliittoikää. Lain artikla 15 määrittelee avioliittoiäksi miehillä 18 vuotta ja naisilla 17 vuotta, mutta saman lain artikla 6 sanoo, että tuomari voi kuitenkin sallia alle 18-vuotiaan miehen ja alle 17-vuotiaan naisen avioliiton, jos hän on vakuuttunut, että henkilö on kypsä avioliittoon.

 

Saman lain artikla 8 velvoittaa tuomarin kieltämään alle 12-vuotiaan pojan ja alle 9-vuotiaantytön avioliittoon vihkimisen, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että alin avioliittoikä Gazassa on 12 vuotta pojilla ja 9 vuotta tytöillä. Tuomarille on siis annettu oikeus päättää, sallitaanko 12-18-vuotiaan pojan tai 9-17-vuotiaan tytön avioliittoon vihkiminen.

 

Suomen Take a Pen

 

1) Jos mies ottaa vaimokseen alaikäisen, joka on täyttänyt 9 vuotta, jos mies heti yhdynnässä rikkoo immenkalvon, hän ei voi nauttia tytöstä enää. (Ajatollah Ruhollah Khomeini: Sininen kirja, ote käännetty suomeksi kirjaan Ajatollahin ajatuksia)

 

2) The legal and social status of Palestinian women - A Gap Analysis Report using CEDAW as reference: http://www.mediterraneas.org/article.php3?id_article=278Copyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO