www.takeapen.org 05/12/2023 21:44:04
  _search_danish
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_danish
Click to print this page_print_page_danish

Vi er alle israelere

Editorial in Jylands Posten, 26.07.2005

 

 TERRORTRUSLEN er blevet global. Af Udenrigsministeriets hjemmesi­de fremgår, at det i dag kan være ganske risikofyldt at opholde sig temmeligt mange steder i verden. Det er en afgørende ændring i de senere år. Tidligere var terroren koncentreret ret få steder, som man kunne søge at rejse udenom. Nu kan den eksplodere mange steder -også hos os selv.

På mange måder smager verdens­offentligheden nu den medicin, som israelerne har måttet leve med i årtier fra omgivende naboer og palæstinensiske terrorister.

 

Staten Israel må være det sted på kloden, der gennem to generatio­ner har været mest udsat for terro­risme af alle slags. Den er slået ned uden varsel og uden grund. Hver­dagsliv forvandles til kaos. Man véd aldrig, hvornår det sker igen.

 

Længe var det let nok at sidde på bekvem afstand af selvmordsbom-bere i supermarkeder og raketter mod bosættelser og mane Israel til besindighed og overbærenhed i re­aktionen på terroren. Israel må vise sig som den stærke og mobilisere det nødvendige overskud og under­trykke sit »nske om gonga-kl, hed­der det gerne fra de vesteuropæiske hovedstæder, nål terrorbomber igen og igen spreder død og øde­læggelse blandt civile i den jødiske stat.

 

Ofte er kritikken af Israel gået så vidt, at man reelt har nægtet den jødiske stat renen til simpelt selv­forsvar. Blandt mange på venstre­fløjen, men også langt ind i f.eks. det danske socialdemokratis ræk­ker, har Israel bare været et forhadt symbol for alle denne verdens alt for mange uretfærdigheder. Fjen-debillederne har været behageligt sort-hvide. Men nu viser det sig, at virkeligheden ser lidt anderledes ud.

 

Nu har vi pludselig alle fået de is­raelske erfaringer ind under huden. Nu kan bomberne gå af hvor som helst iblandt os. Mens Mellemøst-konflikten - læs: Israel - før var grundlæggende skyld i den inter­nationale terror, viser det sig nu, at den er uden logik og dybere ratio­nale end at skade Vesten og intimi­dere dens borgere.

 

Nu er det pludselig ikke nær så mondænt med de tilbagelænede formaninger. Nu kalder alle til ak­tiv kamp mod de formørkede ter­rorister og deres bagmænd.

 

Hvis ikke vi var det i forvejen, så er vi i hvert fald i den forstand pludselig alle blevet israelere.Copyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO