www.takeapen.org 01/03/2024 12:23:41
  _search_swed
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_swed
Click to print this page_print_page_swed

Durban 2 - Svenskt nej till FN konferens

Sveriges medverkan vid konferensen

Stockholm 2009-04-19

 

Enligt integrationsminister Nyamko Sabuni så skickar Sverige ingen delegation på Ministernivå till FNs konferens om rasism i Geneve. Man menar att bland annat på grund av att Irans president Ahmadinejad som uttalat sig kontroversiellt, så finns det en oro för en upprepning av den förra kaotiska konferensen för åtta år sedan. Då förekom det grova antisemitiska slagord och hat mot Israel och flera starkt anti-demokratiska stater deltog. USA och israel lämnade konferensen i protest den gången.

Under diskussionerna inför 2009 års konferens så har oenighet rått i frågor som Förintelsen, kolonialism och yttrandefrihet kontra religionsfrihet. Flera muslimska stater menar att det aldrig kan bli tal om att man kan kritiskt diskutera islam utan att bryta mot religionsfriheten. Ett öppet hat mot Israel och judar har också hörts och judiska deltagare i diskussionerna har bespottats och smädats.

Integrationsministern menar vidare att man inte kan tillåta att odemokratiska krafter legitimeras på plats på ministernivå och att man därmed väljer att inte skicka någon eller några ministrar till Geneve.Copyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO