www.takeapen.org 28/09/2020 08:13:45
  _search_fin
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Fatah, Tanzim ja Al Aqsan marttyyrien prikaati

Fatah

 

Palestiinan kansallisen vapautuksen liike Fatah on laajin ja vanhin palestiinalaisista terrorijärjestöistä ja hallitsee PLO:ta ja sen instituutioita sen suurimpana jäsenenä. Se toimii useiden palestiinalaisten terrorijärjestöjen katto-organisaationa ja hallitsee myös palestiinalaista mediaa ja koululaitosta. Fatah, joka on Jasser Arafatin järjestö, on nauttinut perinteisesti laajempaa kannatusta tiukemmin islamilaisten oppositioryhmiin Hamasiin ja Palestiinan islamilaiseen Jihadiin verrattuna. Fatahin ja sen alaisuudessa toimivien järjestöjen terroritoiminta israelilaisia vastaan eroaa siinä näiden järjestöjen toiminnasta, että Hamas ja Jihad vastustavat kaikkia sopimuksia Israelin kanssa ja pyrkivät avoimesti Israelin tuhoamiseen kun taas Fatahin ja Palestiinan itsehallinnon alaisuudessa toimivat terrorijärjestöt eivät virallisesti ole sanoutuneet irti Palestiinan itsehallinnon tekemistä sopimuksista Israelin kanssa. Intifadan alussa Hamas ja Jihad tekivät suurimman osan paljon uhreja vaatineista iskuista israelilaisia vastaan, mutta intifadan kestäessä myös Fatahin järjestöt ovat ottaneet käyttöön mm. itsemurhaiskut.

 

Arafat on kuitenkin rakentanut myös suhteita Hamasiin ja Jihadiin. Vuoden 2000 lopulla hän määräsi turvallisuusjoukkonsa vapauttamaan suurimman osan vankiloissa istuvia Hamasin ja Jihadin taisteijoita, monet heistä olivat vannoutuneita terroristeja, jotka oli Oslon sopimuksen mukaisesti vangittu. Arafat myös kutsui Hamasia liittymään Palestiinan itsehallintoelimiin, mutta Hamas hylkäsi kutsun. Kuitenkin tämän seurauksena alkoivat Hamasin ja Fatahin ensimmäiset yhteiset terrori-iskut israelilaisia vastaan.

 

Tanzim

 

Tanzim on Fatahin aseellinen siipi, joka aloitti nykyisen intifadan syksyllä 2000. Se toimii epävirallisena "palestiinalaisena armeijana" ja on esittänyt johtavaa roolia nykyisessä intifadassa järjestäen teinvarsien väijytyksiä ja linja-autojen pommituksia israelilaisissa kaupungeissa.

 

Al-Aqsan marttyyrien prikaati

 

Al-Aqsan marttyyrien prikaati on julkisesti vannonut uskollisuutta Jasser Arafatille ja Fatahin ideologialle, ja se on tunnustettu palestiinalaisjohdon puolelta osaksi hallitsevaa Fatah -liikettä. Liikeen nimi tulee huhusta, jonka mukaan israelilaiset aikoivat tuhota Al-Aqsan moskeijan.

 

Israelin armeijan Palestiinan itsehallinnolta takavarikoimissa dokumenteissä on mm. laskuja räjähteistä, joita on käytetty Israelin kaupungeissa tehdyissä terrori-iskuissa, anomuksia uusien pommien rahoituksesta ja itsemurhaiskuja ylistävien julisteiden painamiseen. Laskut oli osoitettu Fouad Shoubakille, Palestiinan itsehallinnon sotilasoperaatioiden rahoituksesta vastaavalle päävirkamiehelle.

 

Suurin osa Al Aqsan marttyyrien prikaatin johdosta on Palestiinan itsehallinnon tai sen turvallisuusjoukkojen palkkalistoilla, esimerkiksi Nasser Awais, yksi Al-Aqsan prikaatin päälliköistä, on myös Palestiinan kansallisten turvallisuusjoukkojen työntekijä, ja Mahmud Damrah, joka on suunnitellut järjestön terrori-iskuja, on myös Arafatin presidentillisten turvajoukkojen Force 17:n komentaja. USA Today -lehden haastattelussa 14.3.2002, Maslama Thabet, yksi prikaatin päälliköistä, kuvasi sitä Fatahin osana: "Tosiasia on, että me juuri olemme Fatah itse, mutta emme toimi sen nimellä. Me olemme sen aseellinen siipi. Me saamme ohjeemme Fatahilta. Meidän johtajamme on itse Jasser Arafat."

 

Suomen Take a PenCopyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO