Kritiikkiä Tuomiojan haastattelusta Suomen kuvalehdessä 3.6.2005
Tuomioja ihmettelee yhä Israelia
13.7.2005
Suomen Kuvalehden numerossa 22 (3.6.2005) oli Leena Sharman tekemä ulkoministeri Erkki Tuomiojan haastattelu (ss. 28-32) "Tuomioja ihmettelee yhä Israelia. Miksi palestiinalaisten olot eivät parane?" Valitettavasti sävy oli samankaltainen kuin neljä vuotta sitten suurta kohua aiheuttaneessa haastattelussa, joka sekin julkaistiin Suomen Kuvalehdessä.
Tuomioja väittää, että sen jälkeen kun Mahmud Abbas valittiin palestiinalaisten presidentiksi tammikuussa, palestiinalaisten elämä ei ole helpottunut juuri lainkaan, "tiesulkuja on suunnilleen yhtä paljon kuin ennenkin eikä kaikkia poliittisia vankeja, jotka luvattiin vapauttaa, ole vapautettu" ja "on olemassa laaja epäily, haluaako Israel kuitenkaan pitää kiinni rauhansuunnitelmasta."
Israel on kuitenkin tehnyt paljonkin, mm. luovuttanut Jerikon (15.3.) ja Tulkarmin (21.3.) kaupungit palestiinalaisten hallintaan. Kolmen muun kaupungin (Kalkilja, Betlehem ja Ramallah) luovuttaminen on viivästynyt, koska palestiinalaisviranomaiset eivät ole takavarikoineet Jerikossa ja Tulkarmissa olevien etsintäkuulutettujen aseita. He ovat muutenkin olleet haluttomia toimimaan terroristeja vastaan, esim. 2.6.2005 armeija pidätti viisi terroristia juuri ennen heidän suunnittelemaansa kaksoispommi-iskua Jerusalemissa. Israelilaiset olivat toistuvasti kehottaneet palestiinalaisia pidättämään kyseiset terroristit mutta sen sijaan palestiinalaiset pyysivätkin, että nämä poistettaisiin etsintäkuulutettujen listalta.
21.2. vapautettiin 500 vankia, 2.6. 398 lisää (kaksi muuta kieltäytyi poistumasta vankilasta, toinen suorittaakseen ylioppilastutkinnon). Vangit eivät todellakaan olleet mitään "poliittisia vankeja", vaan monet oli tuomittu ampumahyökkäyksistä tai pommien tekemisestä. Tuomioja ei kerro, keitä ovat ne "poliittiset vangit", jotka on luvattu vapauttaa mutta joita ei ole vapautettu.
7.2. Karnin rajanylityspaikka Pohjois-Gazassa avattiin uudelleen maataloustuotteiden kuljettamista ja humanitaarista apua varten, 9.2. Gush Katifin risteys avattiin kaikelle liikenteelle, 15.2. Karnin rajanylityspaikan aukioloaikoja pidennettiin, 13.3. Erezin rajanylityspaikka avattiin uudelleen ja Abu Holin risteys Etelä-Gazassa on ollut siitä lähtien avoin yksityisautoilijoille vuorokauden ympäri, 7.4.-14.5. poistettiin armeijan puomit läheltä Adamia Ramallahin eteläpuolella, Jitmahin läheltä Nablusin eteläpuolella, läheltä Dir Amaria ja Abudia Ramallahin luoteispuolella, läheltä Ein Bidania Nablusin koillispuolella, maaliskuun alusta lähtien 25 tiesulkua on poistettu Länsirannalta. Palestiinalaisille on myönnetty tuhansittain lisää työlupia Israeliin ja Rafan Terminaalin kautta kulkevien ikärajoitus on poistettu.
Tuomioja jättää huomioimatta niin Israelin toimet palestiinalaisten elämän helpottamiseksi kuin sen, miten palestiinalaishallinto on laiminlyönyt omia velvoitteitaan. Sen sijaan hän valittaa turva-aidan rakentamisesta ja siirtokuntien laajentamisesta. Hän "unohtaa" aidan olevan seurausta terrorismista eikä syy siihen. Aita on vähentänyt rajusti itsemurhaiskujen ja niissä kuolleiden määrää, vaikkei aita ole edes valmis kaikilta osin.
Hän uskoo terrorismin johtuvan palestiinalaisten "nöyryytyksestä, voimattomuudesta ja raivosta". Terrorismin uhriksi joutunut Israel on siis itse syypää ahdinkoonsa. Tuomioja myös huomauttaa israelilaisten omasta terroristitaustasta, mainiten esimerkkinä entisen pääministerin Menachem Beginin, joka oli Israelin itsenäistymisen aikoihin yksi Irgunin johtajista. Palestiinalaiset ja israelilaiset ovat siis samanlaisia terroristeja. Se, että palestiinalaisia yllytetään väkivaltaan niin tiedotusvälineissä, kouluissa kuin moskeijoissakin, jää mainitsematta, samoin toisten valtioiden, kuten Syyria ja Iran, aktiivinen tuki palestiinalaisterroristeille.
Toimittajan kysymykseen suhtautumisesta Ariel Sharoniin Tuomioja vastaa tällä olevan "toistaiseksi demokraattinen mandaatti, samalla lailla kuin Arafatilla oli ja Abu Mazenilla on". Syntyy käsitys, että palestiinalaishallinto on yhtä demokraattinen kuin Israel, mikä on erittäin kaukana todellisuudesta.
Neljä vuotta sitten Tuomioja syytti "joidenkin ajavan suhteessa palestiinalaisiin samanlaista politiikkaa, jonka uhreiksi he itse joutuivat 1930-luvulla" ja vaikka hän tällä kertaa on varovaisempi sanavalinnoissaan, hän huomauttaa, "monen turhan reaktion olisin voinut välttää toisenlaisella sananmuotoilulla, mutta eihän se asia sinänsä siitä ole miksikään muuttunut". Israelilaiset ovat siis edelleenkin natseja, vaikkei sitä saa enää sanoa ääneen. Tästä huolimatta Tuomioja pitää itseään Israelin ystävänä ja sanoo suurimman osan israelilaisista ymmärtävän, että Israelin arvosteleminen on heidän omaksi parhaaksensa. "Sen sijaan olen sitä mieltä, että monet itsensä Israelin ystäviksi nimenneet ja jopa rekisteröineet eivät auta Israelia. He toivovat ja tukevat sellaista politiikkaa, joka on Israelin omien rauhan- ja turvallisuusintressien vastainen."
On vaikea nähdä, miten Israelin demonisoiminen ja siitä valehteleminen edistäisivät Israelin asiaa. Pikemminkin epäoikeudenmukainen arvostelu saa israelilaisissa aikaan vastareaktion eivätkä he ole sitten valmiita ottamaan vastaan aiheellistakaan arvostelua. Israelilaisten vertaaminen natseihin ei ole enää hyväksyttävää Israelin arvostelemista vaan menee jo antisemitismin puolelle. Lieneekö tässä kyse meidän eurooppalaisten epätoivoisesta yrityksestä kiemurrella vapaaksi vastuustamme holokaustiin?
Suomen Take a Pen
|