www.takeapen.org 09/12/2019 21:42:13
  _search_fin
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Israelin syrjintä YK:ssa

Israelin ja YK:n välejä on rasittanut YK:n pitkin sen historiaa Israelia kohtaan harjoittama diskriminointi. Noin kolmasosa YK:n tuomitsevista päätöslauselmista koskee Israelia, pelkästään vuonna 1990 YK:n yleiskokouksessa hyväksyttiin 35 Israelin vastaista päätöslauselmaa. Yleiskokouksen koko toiminnan aikana leimallista Israel-vastaisuutta selittää se, että Israelia vastaan yleensä äänestäneet arabimaat, kommunistimaat ja arabimaihin ja kommunistimaihin riippuvuussuhteessa olevat kolmannen maailman maat ovat muodostaneet yleiskokouksessa enemmistön. Näiden maiden äänten voimalla ajettiin läpi marraskuussa 1975 myös sionismin rasismiksi tuomitseva päätöslauselma, joka myöhemmin on kumottu. Länsi-Euroopan valtiot, USA, Kanada, Australia ja muutamat muut, yhteensä 35 maata äänestivät päätöslauselmaa vastaan jo tuolloin.

 

Kolumbian lakitieteen professori Anne Bayefsky esitti YK:n ensimmäisessä antisemitismiä käsittelevässä konferenssissa 21.6.2004 pitämässään puheessa YK:ssa esiintyviä Israel -vastaisia ilmiöitä:

 

- Vuodesta 1965 lähtien, jolloin antisemitismi päätettiin jättää pois YK:n rotuerottelua koskeneesta sopimuksesta, aina vuoden 2004 kesäkuuhun saakka YK on vaiennut antisemitismistä. YK:ssa ei ole koskaan aiemmin hyväksytty yhtään antisemitismiä koskevaa päätöslauselmaa eikä millekään YK:n elimelle ole laadittu yhtään raporttia juutalaisiin kohdistuvasta syrjinnästä, kun taas vuosittain on tehty useita päätöslauselmia ja raportteja, joissa kiinnitetään huomiota esimerkiksi islamin halventamiseen ja muslimien ja arabien diskriminointiin.

 

- Ainoastaan Israel on suljettu pois YK:ssa pidettävistä tärkeistä alueellista ihmisoikeuskomission ryhmäkokouksista.

 

- Kuusi yleiskokouksen yhteensä kymmenestä hätäkokouksesta on koskenut Israelia. Samaan aikaan yhtään hätäkokousta ei pidetty esimerkiksi Ruandan kansanmurhasta, jossa tapettiin noin miljoona ihmistä, tai entisen Jugoslavian etnisistä puhdistuksista, joissa kuoli kymmeniä tuhansia ihmisiä, tai viimeisten kahden vuosikymmenen aikana Sudanin hirmuteoissa kuolleiden miljoonien ihmisten takia.

 

-Yli neljäsosa YK:n ihmisoikeuskomission 40 vuoden aikana hyväksymistä valtion tekemiä ihmisoikeusloukkauksia koskevista päätöslauselmista on suunnattu Israelia vastaan. Samainen komissio ei ole hyväksynyt ainoatakaan päätöslauselmaa vuosikymmeniä kestäneestä 1,3 miljoonan ihmisen siviili- ja poliittisen oikeuksien polkemisesta Kiinassa tai miljoonan naispuolisen vierastyöläisen pitämisestä Saudi-Arabiassa miltei orjina, tai silmittömästä rasismista, joka on saattanut 600 000 ihmistä Zimbabwessa nälkäkuoleman partaalle.

 

-Joka vuosi YK:n elimiä vaaditaan tuottamaan ainakin 25 raporttia Israelin tekemistä oletetuista ihmisoikeusloukkauksista, mutta ei yhtään raporttia esimerkiksi Iranin rikollisesta oikeusjärjestelmästä, joka käyttää sellaisia rangaistusmuotoja kuin ristiinnaulitseminen, kivittäminen ja syylliseksi todetun oikean käden ja vasemman jalan amputoiminen. YK:ssa ei myöskään ole hyväksytty yhtään päätöslauselmaa, jossa tuomittaisiin palestiinalaisten lasten käyttäminen itsemurhapommittajina tai ihmiskilpinä tai se, että suuri enemmistö arabimaita kieltäytyy ottamasta vastaan palestiinalaisia pakolaisia yhteiskuntiinsa ja tarjoamista heille kansalaisuuden suomia etuja.

 

-Joka vuosi YK viettää marraskuun 29. päivää Palestiinan kansan kansainvälisenä solidaarisuuspäivänä. Tuona päivänä vuonna 1947 YK:ssa päätettiin Palestiinan jaosta, jonka perusteella Israelin valtio syntyi. Vuonna 2002 päänsihteeri Annan kuvasi tuota jakopäätöksen vuosipäivää, jota keskitysleireiltä selvinneet juutalaiset juhlivat, "murheen ja surun päiväksi".

 

Suomen Take a PenCopyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO