www.takeapen.org 09/12/2019 21:24:14
  _search_NORW
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_NORW
Click to print this page_print_page_NORW

Avisen har også et ansvar

Av  Edvard Daehlin, Info-Midtøsten           AFTENPOSTEN (Først publisert: 28.08.06)

  

Var det riktig å trykke Jostein Gaarders hatefulle kronikk mot Israel? Noen ytringer kan nøytraliseres med åpen debatt. Men de som brenner flagg i gatene, hører ikke på motforestillinger. Av Gaarder får de flere "argumenter".                  

Det hadde kanskje vært bedre å utøve redaktøransvaret strengere, for det er ikke svulstig å si at vi står i en idékamp som minner om mellomkrigstiden. For Israel dreier det seg om å overleve.

 

Eksperters stereotyper.

Norge må ha flere såkalte Midtøsten-eksperter enn noe annet land. Disse debattantene gjentar sine stereotyper, selv etter at de er blitt tilbakevist. Nesten 400 år med tyrkisk imperialisme før Vestens korte kolonihistorie i området har gått forfatteren Karsten Alnæs forbi (21. august).

 

Filosofen Jon Hellesnes belærer oss 18. august om begrepene jus "ad bellum " og jus "in bellum", altså retten før og under krigen. Så glemmer han dette skillet, og går over til sedvanlig hets om at verstingen Israel driver "krigsforbrytelser", et begrep hvis rettslige betydning han avslører lite kunnskap om. Likevel beklager han at Gaarder har brukt "feil genre"!

Liv Tørres og David Bergan bekymrer seg for Israels og jødenes rykte (19. august). Så skriver de at Israel utfører "kollektiv straff mot heile folkegrupper", en grov beskyldning de bør begrunne, både faktisk og juridisk.

 

Videre kreves det faktisk to parter for å gjennomføre Sikkerhetsrådets resolusjon 242: Israel kan ikke trekke seg tilbake fra Vestbredden før aggresjonen opphører, og staten anerkjennes. Tørres' og Bergans antiamerikanisme og folkerettslige amatørskap mht. "angrep" på Libanon er uakseptabel.

 

Israel-hets på Blindern.

På Universitetet tilbys en oppvarmet lapskaus med Israel-hets i et opprop 14. august. Kostholdseksperten professor Kaare Norum er med, og Kari Vogt og Unni Vikan, som kjenner arabisk kultur. Man uttaler seg friskt om krig, fred og folkerett, uten påfallende kompetanse.

 

Morgenbladet trykket nylig antijødiske karikaturer av en type vi ikke har sett siden Quisling-regimet. Gaarder-debatten avslørte bl.a. hvor den viktige Forfatterforeningen står. Det var trist. De såkalte Midtøsten-ekspertenes ståsted kjente vi fra før, men ikke omfanget av deres ensidighet og mer eller mindre frivillige kobling til det "anstendige jødehatet". Voldsomheten i dette hatet er ikke dempet ved alle motinnleggene.

  

Derfor hadde det vært prisverdig om Aftenpostens redaksjon hadde polert Gaarders artikkel og skolert ham før han fikk slippe ut i dette minefeltetCopyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO